Βάλε μία τούγια στον κήπο σου!

0

Μπορεί το όνομα «τούγια» να μη σου λέει τίποτε όμως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι την βλέπεις και την καμαρώνεις καθημερινά σε κήπους, παρτέρια, μέσα σε γλάστρες στις εισόδους εταιριών και καταστημάτων – ακόμη και σε μπαλκόνια. Μία ματιά άλλωστε στις φωτογραφίες του άρθρου είναι αρκετή για να καταλάβεις αμέσως για ποιο φυτό πρόκειται. Γιατί η τούγια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κωνοφόρα φυτά που αποτελεί μία πρώτης τάξεως λύση για τον καλλωπισμό του κήπου μας τοποθετώντας την δίπλα σε μονοπάτια, σε παρτέρια, μέσα στο γκαζόν ή ακόμη και κοντά στο εξωτερικό τοιχίο. Κι αυτό γιατί φυτεύοντας μία σειρά από τούγιες τη μία δίπλα στην άλλη μπορούμε να φτιάξουμε έναν θαυμάσιο, φυσικό, καταπράσινο φράκτη. 

Η τούγια ανήκει στα κυπαρισσοειδή φυτά, αναπτύσσεται σχετικά αργά, τα φύλλα της έχουν, ανάλογα με την ποικιλία της, από σκούρο έως και ανοιχτό πράσινο ανοιχτό πράσινο χρώμα και μπορεί να φθάσει σε σημαντικό ύψος – διατίθεται όμως και σε ποικιλία νάνα η οποία είναι ιδανική για να την φυτέψουμε σε γλάστρα τοποθετώντας την ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.

τούγια νάνα 

Η φροντίδα που χρειάζεται η τούγια:

Είναι ένα γενικά καλόβολο – ανθεκτικό φυτό χωρίς μεγάλες απαιτήσεις για φροντίδα. Αυτά που χρειάζεται κυρίως είναι:

– χώμα με καλή αποστράγγιση,

– αρκετό νεράκι τους καλοκαιρινούς μήνες και βέβαια, 

– την κλασική λίπανση άνοιξη και φθινόπωρο για ν’ αναπτυχθεί σωστά. 

Υπάρχει η πιθανότητα τους χειμερινούς μήνες να τη δούμε να χάνει το πράσινο χρώμα της το οποίο ν’ αντικαθίσταται από ένα καφέ – κίτρινο. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο μύκητα γι’ αυτό και το καλύτερο θα ήταν ν’ απευθυνθούμε σε κάποιον γεωπόνο. Ας έχουμε υπόψη μας πάντως ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετά κωνοφόρα τους κρύους μήνες της χρονιάς χωρίς αυτά να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα λέγαμε ότι η τούγια είναι ένα από τα «κλασικά» φυτά που έχουν ως αποστολή να διακοσμήσουν τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με το συμπαγές σχήμα τους και το έντονο πράσινο χρώμα τους. Εξ’ ου και είναι ένα από τα βασικά φυτά που χρησιμοποιούνται στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής ενός κήπου. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό για το ποιός τύπος τούγιας είναι αυτός που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του δικού μας κήπου (καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες όπως η κορεάτικη, η δυτική, η νάνα κ.α.) ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη επιλογή δεδομένου ότι η τιμή αγοράς της τούγιας είναι ελαφρά τσιμπημένη.

Κοινοποίηση