Θυμάρι: μοσχοβολάει σε τραπέζι & κήπο

0

 Το υπέροχο Θυμάρι με το εκλεκτό διακριτικό άρωμα, είναι ένας μικρός ποώδης θάμνος που απαντάται ιδιαίτερα στα μεσογειακά κλίμακα (εξ' ου και η παρουσία του στην Ελλάδα)  και με ανάπτυξη τόσο όρθια όσο και έρπουσα. Σε ύψος δύσκολα ξεπερνά τα 30-40 εκατοστά ενώ το απαντάμε ιδιαίτερα σε άγονους τόπους όπως βουνοπλαγιές, πετρώδη εδάφη κ.ο.κ.

Βασικά tips για το θυμάρι:

– Φυτεύεται συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο, ανθίζει το καλοκαίρι και η καλλιέργειά του είναι εξαιρετικά απλή.

– Ανθίζει τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού παράγοντας μικρά γαλάζια-μωβ άνθη.

– Χρειάζεται την ηλιοφάνεια γι' αυτό κι εάν φυτευτεί σε σκιαζόμενα μέρη δεν αναπτύσσεται όπως θα μπορούσε.

– Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό.

– Αναδύει το εξαίσιο άρωμά του όταν τρίψουμε λίγο τα φύλλα του, από τα οποία παράγεται κι εξαιρετικό αιθέριο έλαιο. 

– Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το περίφημο  θυμαρίσιο μέλι, το οποίο και θεωρείται το ανώτερο ποιοτικά μέλι. 

– Όταν μαζεύουμε θυμάρι πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα κόφτη ή ένα ψαλίδι για να κόψουμε τα κλαδάκια του ώστε να μην πληγώσουμε το φυτό και να μπορεί να ξανανθίσει κανονικά.

 

→ Πως φτιάχνουμε αφέψημα:

Η διαδικασία είναι 'κλασική':  Βάζουμε σ' ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και το βράζουμε σ' ένα μπρίκι. Μόλις αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε και αφού το αφήσουμε για ένα δεκάλεπτο, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μία κουταλιά μέλι.

Υπάρχει όμως και μία 2η συνταγή λίγο πιο 'ψαγμένη' που μας προτείνει το site monastriaka και αφορά την παρασκευή μίγματος βοτάνων – πιο συγκεκριμένα:

Βάζουμε 2/5 τσάι του Βουνού, 1/5 θυμάρι , 1/5  μέντα και 1/5 φασκόμηλο. Βράζουμε το νερό, κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει εκ των προτέρων σκεπάζοντάς το  για 10 λεπτά . Το σουρώνουμε και το απολαμβάνουμε ζεστό με μέλι.

→ Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το θυμάρι θεωρείται ότι ανακουφίζει από το βήχα, το συνάχι, τα εντερικά προβλήματα καθώς και ότι βοηθά στην καταπράυνση του νευρικού συστήματος και στην πέψη λιπαρών τροφών. 

→ Παρασκευή κολόνιας (μια συνταγή που προτείνει το site valentine):

10γρ. λουλούδια θυμαριού σε 250γρ. λευκό οινόπνευμα – κλείνουμε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον καλοκαιρινό ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.

→ Στη μαγειρική:

Αρωματίζει κρεατικά, ψάρια, σάλτσες, ελιές, σαλάτιες και τουρσιά. Επίσης, εάν βάλουμε λίγα κλαδάκια θυμαριού στη σχάρα που ψήνουμε το κρέας, θα του προσδώσει ένα εξαιρετικό άρωμα μεγιστοποιώντας τη γεύση του.

 

Γλάστρα VS Χώμα:

Το θυμάρι όντας ένα απροβλημάτιστο στην καλλιέργειά του φυτό, αναπτύσσεται εξίσου καλά τόσο απευθείας στο χώμα όσο και στη γλάστρα. Έτσι εναπόκειται καθαρά σε εμάς τι από τα δύο θα επιλέξουμε για να το φιλοξενήσουμε στον κήπο μας. Παράλληλα, το ότι ευδοκιμεί εύκολα το κάνει και μία από τις πρώτες επιλογές μας για τις γλάστρες στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.

 

Το έξυπνο tip:  

Εάν φυτέψουμε θυμάρι σε κάποιο σημείο του κήπου μας που το 'πιάνει' ιδιαίτερα ο αέρας, τότε κάθε φορά που φυσάει, ένα υπέροχο – διακριτικό άρωμα θα πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα.

 

Κοινοποίηση