Βασικές συμβουλές για το γκαζόν

0
 
Το γκαζόν προσθέτει μία διαφορετική πινελιά ομορφιάς σε κάθε κήπο. Γι' αυτό και μία από τις πρώτες σκέψεις που κάνουν οι περισσότεροι που διαθέτουν κάποιον ελεύθερο χώρο γύρω από το σπίτι τους, είναι να καλύψουν ένα μέρος του με γκαζόν – είναι κάτι που θεωρείται ότι δίνει "προστιθέμενη αξία" στην όλη εμφάνισή του.
 
 
Όμως το γκαζόν δεν είναι μία εύκολη ιστορία – έχει τις δικές του απαιτήσεις. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία σειρά από έξι βασικές – "γενικές" οδηγίες που είναι απαραίτητο να γνωρίζει όποιος σκέφτεται να τοποθετήσει γκαζόν στον κήπο του:
 
1. Το γκαζόν χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση και συντήρηση για να διατηρείται πράσινο και ακμαίο.
Η διαρκής επιμέλεια και συντήρηση (κούρεμα, πότισμα, λίπανση κ.ο.κ.), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απολύτως αναγκαία για να παραμένει υγιές και ακμαίο. Συνεπώς, εάν π.χ. σκεφτόμαστε να φυτέψουμε γκαζόν στο εξοχικό μας το οποίο επισκεπτόμαστε μόνο για κάποιες ημέρες το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καλό θα ήταν να το …ξανασκεφτούμε, εκτός κι εάν διασφαλίσουμε ότι κάποιος δικός μας άνθρωπος ή κάποιος κηπουρός θα μπορεί ν' ασχολείται μαζί του σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
 
2. Όταν φυτεύουμε για πρώτη φορά γκαζόν είναι προτιμότερο να εμπιστευτούμε την όλη διαδικασία στα χέρια κάποιου ειδικού.
Η όλη διαδικασία έχει τα δικά της "μικρά μυστικά" και επειδή κι εδώ η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τα όποια λάθη κάνουμε από άγνοια θα τα βρούμε μπροστά μας στο τελικό αποτέλεσμα.  
 
3 . Απαραίτητη προυπόθεση για την συντήρηση του γκαζόν, είναι η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος με ρολόι.
Το γκαζόν πρέπει να ποτίζεται σε συγκεκριμένες ώρες, με συγκεκριμένη συχνότητα και τρόπο. Το πότισμα με απλό λάστιχο δεν είναι η κατάλληλη επιλογή, πόσω μάλλον όταν δεν είμαστε καθημερινά ''παρόντες" κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

4. Πότισμα του γκαζόν:

Η καταλληλότερη ώρα για να ποτίσουμε το γκαζόν είναι νωρίς το πρωί. Εάν το ποτίσουμε όταν ο ήλιος είναι στα φόρτε του, ένα σημαντικό μέρος του νερού απλά θα εξατμιστεί ενώ εάν επιλέξουμε να ποτίσουμε τις βραδινές ώρες, το γκαζόν πιθανότατα δε θα στεγνώσει κάτι που ευννοεί την ανάπτυξη διάφορων ασθενειών.Γι' αυτό και η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ποτίσματος με ρολόι είναι -όπως προαναφέραμε- απαραίτητη, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να ρυθμίζουμε επακριβώς το "ωράριο" ποτίσματός του.

 
5. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γκαζόν – με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας.
Για παράδειγμα, το γκαζόν "γενικής'' χρήσης θεωρείται πιο ανθεκτικό γι' αυτό και είναι προτιμητέο για οικιακούς κήπους όπου τα παιδιά θα τρέξουν και θα παίξουν επάνω του. Συνεπώς, προτού επιλέξουμε τον τύπο του γκαζόν που θα βάλουμε στον κήπο μας, θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά για ποια χρήση το προορίζουμε.
 
6. Κούρεμα του γκαζόν:
Για να συντηρούμε σωστά το γκαζόν μας πρέπει να προμηθευτούμε μία ειδική μηχανή κουρέματος (προτείνεται να έχει κι ενσωματωμένο σάκκο συλλογής της κομμένης χλόης ώστε να μην χρειάζεται να μαζεύουμε μετά το κούρεμα το κομμένο χορτάρι από το γκαζόν κάνοντας διπλό κόπο). Το κόστος μίας απλής χειροκίνητης μηχανής ξεκινά από τα €50 – €60.
 
Όσον αφορά δε το κούρεμα του γκαζόν θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής βασικά: 
i. Προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελέγχουμε πάντα με προσοχή την επιφάνειά του και αφαιρούμε κλαδιά, πέτρες ή άλλα σκληρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις λεπίδες του χλοοκοπτικού μας μηχανήματος, την κατάσταση των οποίων κι ελέγχουμε σχολαστικά κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση (δεν είναι π.χ. τροχισμένες) πιθανότατα θα προκαλέσουν ζημιές στο γκαζόν μας.
ii. Αποφεύγουμε να κουρεύουμε το γκαζόν τις πολύ ζεστές ημέρες καθώς τότε είναι περισσότερο ευάλλωτο. 
iii. Το minimum ύψος που πρέπει να διατηρείται το γκαζόν είναι τα 4-5 εκατοστά. 
 
 
 
 
 
Κοινοποίηση