Συκιά: δε ζητάει πολλά!

0
 Η συκιά είναι ένα από τα δέντρα που μπορεί να συναντήσει κανείς παντού στην Ελλάδα – από ένα Κυκλαδίτικο νησί έως ένα μικρό κήπο στο κέντρο της Αθήνας. Κι ο λόγος είναι απλός: η  συκιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί εύκολα χωρίς να έχει πολλές απαιτήσεις – το ιδανικό "πακέτο" δηλαδή.
Είναι γνωστή από τους προιστορικούς ακόμη χρόνους ενώ η βιβλιογραφία αναφέρει ότι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα τα σύκα αποτελούσαν περίπου το …20% των εξαγώγιμων Ελληνικών αγροτικών προιόντων.
 
 

Β Α Σ Ι Κ Α  T I P S  Γ Ι Α  Τ Η  Σ Υ Κ Ι Α :

 

– Είναι φυλλοβόλο δέντρο, φθάνει συνήθως έως 5 μέτρα σε ύψος και ζει για αρκετές δεκαετίες.

– Έχει πολύ περιορισμένες απαιτήσεις σε πότισμα και σε καλλιεργητική φροντίδα γενικότερα.
 
Τα σύκα ωριμάζουν και μαζεύονται από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο και τρώγονται νωπά  ή και αποξηραμένα. Τα ξερά σύκα θεωρείται ότι έχουν υψηλή θρεπτική αξία εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

 

 

Το κλάδεμα της συκιάς γίνεται από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Μαρτίου. Περιλαμβάνει τόσο κλάδεμα μορφοποίησης (δίνοντας στη συκιά το σχήμα που επιθυμούμε) όσο και αραίωμα των κλαδιών ώστε να αερίζονται σωστά αλλά και να επιτρέπεται στις ηλιακές ακτίνες να φθάνουν στο εσωτερικό του δέντρου.

– Αν και τα κλαδιά της συκιάς απλώνονται σαν ομπρέλλα, θεωρείται ότι είναι καλό να αποφεύγουμε την παραμονή για ώρες κάτω από αυτά καθώς τη συνοδεύει η φήμη ότι κάνει "βαρύ" ίσκιο. 
 
 
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η συκιά είναι ένα δέντρο που έχει μια σειρά από προφανή και σημαντικά πλεονεκτήματα:
"Ταιριάζει" στο μεσογειακό κλίμα, αναπτύσσεται εύκολα, παράγει εξαιρετικούς καρπούς, ενώ είναι από τα δέντρα εκείνα που απαιτούν τη λιγότερη δυνατή καλλιεργητική φροντίδα – ιδανική δηλαδή ακόμη και για τους "αμελείς'' ερασιτέχνες κηπουρούς.
 

 

Κοινοποίηση