Σταμναγκάθι: με άρωμα Κρήτης και ευεργετικές ιδιότητες

0

Το Σταμναγκάθι είναι ένα από τα γεννήματα της Κρητικής γης για τα οποία οι ντόπιοι είναι πολύ περήφανοι – κι έχουν κάθε λόγο να είναι.

Το σταμναγκάθι ("κιχώριον το ακανθώδες" επισήμως) είναι, επί της ουσίας, μία ποικιλία άγριου ραδικιού που έχει την ικανότητα να επιβιώνει και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το συναντάμε σε ορεινά δύσβατα μέρη της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές όπου η γεύση του παίρνει έναν τόνο από την αλμύρα της θάλασσας. Ακριβώς λόγω των τόπων που φυτρώνει δε, θεωρείται αρκετά δύσκολη η συλλογή του. 

Παράγεται το καταχείμωνο – όμως πλέον διατίθεται στην αγορά και το καλοκαίρι καθώς έχει ξεκινήσει στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου η καλλιέργειά του με τη μέθοδο της κάθετης υδροπονίας – δηλαδή σε ειδικά διαμορφωμένους κλειστούς χώρους που μοιάζουν με θερμοκήπια, στους οποίους όμως η θερμοκρασία, αντί να αυξάνεται, μειώνεται. 

Αυτό που καθιστά το σταμναγκάθι πολύ δημοφιλές είναι το ότι έχει από μόνο του ιδιότητες που συναντάμε σε πολλά άλλα φυτά μαζί.

Έτσι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αρκετές βιταμίνες ενώ περιέχει και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Επίσης του προσδίδονται αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ θεωρείται ότι είναι χωνευτικό και αντιρευματικό

 

6 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το υπέροχο σταμναγκάθι:

 

► Σήμα κατατεθέν του χόρτου αυτού είναι η χαρακτηριστική – υπέροχη πικράδα του.

► Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έχει το γνήσιο χόρτο σταμναγκάθι είναι τα οδοντωτά φύλλα του.

► Τρώγεται μαγειρεμένο (σε σαλάτα, βραστό ή με κρέας) αλλά και ωμό. 

► Προσοχή στις απομιμήσεις:  κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλών ειδών "σταμναγκάθια" που όμως δεν έχουν σχέση με το γνήσιο σταμναγκάθι. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι το αυθεντικό σταμναγκάθι είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα χόρτα. Έτσι, εάν δούμε να πωλείται κάποιο "σταμναγκάθι" σε χαμηλή τιμή τότε μάλλον δεν πρόκειται για το γνήσιο Κρητικό προïόν.

► Τα καλύτερα συνοδευτικά για το σταμναγκάθι είναι το καλό λάδι (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δηλαδή) και το λεμόνι ή το ξύδι – ανάλογα με το τι αρέσει γευστικά στον καθένα. Το ωμό σταμναγκάθι με λάδι και λεμόνι θεωρείται εξαιρετικός συνοδευτικός μεζές για τη ρακή.

► Το αυθεντικό σταμναγκάθι, εάν και γενικά είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, έχει ένα κύκλο ζωής 2-3 χρόνια – εξ' ου και είναι δύσκολο στην καλλιέργειά του και "τσουχτερό" στην τιμή του.

 

Κοινοποίηση