Πότε και Πως φυτεύουμε σπόρους λαχανικών

0

Για να φυτέψουμε λαχανικά από σπόρους στον κήπο ή και την γλάστρα μας πρέπει ν' ακολουθήσουμε σωστά μία σειρά από βασικούς κανόνες. Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους κανόνες είναι:

 

> Το χώμα φύτευσης να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους (στην περίπτωση που δεν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα).

> Το χώμα πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατάει υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας.

> Το βάθος φύτευσης του σπόρου είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.

> Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το φύτρωμα των σπόρων.
 
Η εποχή σποράς και φύτευσης των λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους πίνακες θερμοκρασίας που ακολουθούν καθώς το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα. Οι σπόροι βλαστάνουν και έξω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες, αλλά υπολογίστε μεγαλύτερο χρόνο βλάστησης στις χαμηλότερες και μικρότερο χρόνο βλάστησης στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
 
Αναλυτικές πληροφορίες λοιπόν, για να φυτέψουμε λαχανικά από σπόρους:

ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS

ΑΓΓΟΥΡΙ – CUCUMIS SATIVUS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25 – 30 ημέρες
– Ωρίμανση: 25 – 50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ – ZEA MAYS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15 – 35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος
– Βάθος φύτευσης: 2.5 – 5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 20
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 100 – 130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA

ΚΑΡΟΤΟ – DAUCUS CAROTA

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος και Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 15
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 65 – 70 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO

ΚΟΛΟΚΥΘΑ – CUCURBITA PEPO

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος έως Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 1.5  -5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25 – 40 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
– Ωρίμανση: 40 – 50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ – BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5  -10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35 – 50 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 50 – 95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA

ΚΡΕΜΥΔΙ – ALLIUM CEPA

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με σπόρο την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30º C. Από βολβούς το φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό.
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος από σπόρο
– Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστό
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30 – 50 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΛΑΧΑΝΟ-BRASSICA OLERACEA

ΛΑΧΑΝΟ – BRASSICA OLERACEA CAPITATA

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 12
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 65 – 95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA

ΜΑΡΟΥΛΙ – LACTUCA SATIVA

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5 – 26º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Φεβρουάριος – Μάρτιος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 15
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15 – 25 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 40 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ – SOLANUM MELONGENA

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 13
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 – 55 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 50 – 80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΠΑΜΙΑ-OKRA

ΜΠΑΜΙΑ – OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-32º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2.5 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30 – 35 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
– Ωρίμανση: 50 – 60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM

ΜΠΙΖΕΛΙ – PISUM SATIVUM

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριος – Νοέμβριος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3 – 4 ώρες πριν την σπορά.
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 14
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 70 – 100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA

ΜΠΡΟΚΟΛΟ – BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 3 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 55 – 75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΝΤΖΑΡΙ-BETA VULGARIS

ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ – BETA VULGARIS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος και Ιούλιος – Αύγουστος 
– Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 55 – 80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM

ΠΑΤΑΤΑ – SOLANUM TUBEROSUM

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-21º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος και Ιούλιος – Αύγουστος (καλοκαιρινή)
– Βάθος φύτευσης: 7.5 – 10 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: Άμεση
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 – 120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO

ΠΕΠΟΝΙ – CUCUMIS MELO

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 3 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20 – 30 ημέρες
– Ωρίμανση: 60 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM

ΠΙΠΕΡΙΑ – CAPSICUM ANNUM

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 6  -12 
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30 – 50 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 60 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM

ΣΚΟΡΔΟ – ALLIUM SATIVUM

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15 – 26º C.
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριος – Φεβρουάριος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 20
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA

ΣΠΑΝΑΚΙ – SPINACIA OLERACEA

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 23º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Φεβρουάριος – Μάρτιος 
– Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 15
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 40 – 50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM

ΤΟΜΑΤΑ – LYCOPERSICON ESCUTENTUM

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 15
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 – 60 ημέρες
– Ωρίμανση: 55 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΦΑΣΟΛΙΑ-PHASEOLUS VULGARIS

ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ/ΞΕΡΑ – PHASEOLUS VULGARIS

– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15 – 29º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 2.5 – 5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3 – 4 ώρες πριν την σπορά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20 – 30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση

– Ωρίμανση φρέσκων: 50 – 95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
– Ωρίμανση ξερών: 95 – 125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

 

* Πηγή:  Ftiaxno.gr

 

Κοινοποίηση