Για να φυτέψουμε λαχανικά από σπόρους στον κήπο ή και την γλάστρα μας πρέπει ν' ακολουθήσουμε σωστά μία σειρά από βασικούς κανόνες. Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους κανόνες είναι:
> Το χώμα φύτευσης να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους (στην περίπτωση που δεν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα).
> Το χώμα πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατάει υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας.
> Το βάθος φύτευσης του σπόρου είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.
ΑΓΓΟΥΡΙ – CUCUMIS SATIVUS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25 – 30 ημέρες
– Ωρίμανση: 25 – 50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ – ZEA MAYS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15 – 35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος
– Βάθος φύτευσης: 2.5 – 5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 20
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 100 – 130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΚΑΡΟΤΟ – DAUCUS CAROTA
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος και Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 15
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 65 – 70 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΚΟΛΟΚΥΘΑ – CUCURBITA PEPO
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος έως Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 -5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25 – 40 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
– Ωρίμανση: 40 – 50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ – BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 -10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35 – 50 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 50 – 95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΚΡΕΜΥΔΙ – ALLIUM CEPA
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με σπόρο την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30º C. Από βολβούς το φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό.
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος από σπόρο
– Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστό
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30 – 50 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε
ΛΑΧΑΝΟ – BRASSICA OLERACEA CAPITATA
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 12
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 65 – 95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΜΑΡΟΥΛΙ – LACTUCA SATIVA
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5 – 26º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Φεβρουάριος – Μάρτιος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 15
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15 – 25 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 40 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ – SOLANUM MELONGENA
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 13
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 – 55 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 50 – 80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΜΠΑΜΙΑ – OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-32º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2.5 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30 – 35 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
– Ωρίμανση: 50 – 60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
ΜΠΙΖΕΛΙ – PISUM SATIVUM
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριος – Νοέμβριος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3 – 4 ώρες πριν την σπορά.
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 14
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 70 – 100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
ΜΠΡΟΚΟΛΟ – BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 3 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 55 – 75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ – BETA VULGARIS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος και Ιούλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 55 – 80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΠΑΤΑΤΑ – SOLANUM TUBEROSUM
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-21º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος και Ιούλιος – Αύγουστος (καλοκαιρινή)
– Βάθος φύτευσης: 7.5 – 10 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: Άμεση
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 – 120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΠΕΠΟΝΙ – CUCUMIS MELO
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 3 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20 – 30 ημέρες
– Ωρίμανση: 60 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΠΙΠΕΡΙΑ – CAPSICUM ANNUM
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-35º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 0.5 – 1 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 6 -12
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30 – 50 ημέρες μετά
– Ωρίμανση: 60 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΣΚΟΡΔΟ – ALLIUM SATIVUM
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15 – 26º C.
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριος – Φεβρουάριος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 – 2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 20
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε
ΣΠΑΝΑΚΙ – SPINACIA OLERACEA
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7 – 23º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Φεβρουάριος – Μάρτιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 7 – 15
– Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
– Ωρίμανση: 40 – 50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΤΟΜΑΤΑ – LYCOPERSICON ESCUTENTUM
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-30º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος
– Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 15
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 – 60 ημέρες
– Ωρίμανση: 55 – 90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ/ΞΕΡΑ – PHASEOLUS VULGARIS
– Εποχή σποράς – Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15 – 29º C
– Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος – Αύγουστος
– Βάθος φύτευσης: 2.5 – 5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3 – 4 ώρες πριν την σπορά
– Ημέρες βλάστησης: 5 – 10
– Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20 – 30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση
– Ωρίμανση φρέσκων: 50 – 95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
– Ωρίμανση ξερών: 95 – 125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
* Πηγή: Ftiaxno.gr