Ροδιά: το δέντρο με τον ευεργετικό καρπό

0

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού μπορεί κανείς να βρει στο internet πληθώρα πληροφοριών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η διάδοσή του εντός κι εκτός Ελλάδος είναι εντυπωσιακή. Αλλά και η ροδιά σα δέντρο ταιριάζει μία χαρά στο κλίμα μας καθώς ευδοκιμεί περισσότερο στα θερμά και ξηρά μέρη. Έτσι, θα μπορούσε θαυμάσια να προστεθεί στη γκάμα των φυτών του κήπου μας αλλά ακόμη και να φιλοξενηθεί σε μία μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας αφού μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα καλλωπιστικό φυτό. Το μόνο μειoνέκτημα που έχει, εάν θελήσουμε να τη φυτέψουμε για καλλωπιστικούς λόγους, είναι ότι είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο κάτι που σημαίνει ότι, αναπόφευκτα, τους χειμωνιάτικους μήνες θα πρέπει ν' αντικρύζουμε μόνο τα κλαδιά της. 

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά πρέπει να γνωρίζουμε για τη ροδιά:

Φύτεμα:

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τη ροδιά είναι τέλη χειμώνα – αρχές της άνοιξης, όταν δηλαδή τα δυνατά κρύα υποχωρούν. Εάν θέλουμε να την αφήσουμε να αναπτυχθεί κανονικά σα δέντρο (κι όχι να την κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος) θα πρέπει ν' αφήσουμε μία απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από τα διπλανά δέντρα.

Πότισμα:

Η ροδιά αντέχει γενικά στις υψηλές θερμοκρασίες (όπως και στο ψύχος). Το καλοκαίρι χρειάζεται λελογισμένο πότισμα χωρίς υπερβολές που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το χειμώνα, το πότισμα πρέπει να είναι πολύ αραιότερο (ενδεικτικά, μία φορά στις 10 ημέρες) και μόνο στην περίπτωση που δεν βρέχει τακτικά. 

Κλάδεμα:

Ο στόχος του κλαδέματος της ροδιάς είναι να εξασφαλίσουμε ότι το δέντρο μας θ' αερίζεται σωστά και η ηλιακή ακτινοβολία θα διαχέεται σε όλα τα κλαδιά του. Φυσικά, σημαντικό ρόλο για τον τρόπο κλαδέματος που θα επιλέξουμε, είναι η χρήση για την οποία προορίζουμε το δέντρο. Έτσι, εάν το θέλουμε μόνο για καλλωπιστική χρήση το κλάδεμα θα είναι μορφοποίησης – αφαιρούμε δηλαδή εκείνα τα κλαδιά που χρειάζεται ώστε να της προσδώσουμε το σχήμα που θέλουμε. 

Ροδιά σε γλάστρα:

Η ροδιά είναι όπως και η λεμονιά ένα από τα δέντρα εκείνα που μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε γλάστρα – ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι το ανάλογο κλάδεμα ώστε να μην την αφήνουμε να θεριεύει. Ιδανικό σχήμα δε για τη ροδιά σε γλάστρα είναι αυτό του "κυπέλλου" ώστε το ηλιακό φώς να διαχέεται σωστά σε όλο το δεντρύλιο. 

ρόδι, ροδιάΤι προσέχουμε για να μη σκάνε τα ρόδια:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων έχουν στον κήπο τους ροδιά είναι ότι συχνά τα ρόδια ανοίγουν – 'σκάνε'. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Αυτές όμως που κυρίως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί είναι:

– η έλλειψη τακτικού ποτίσματος – ανά συγκεκριμένα δηλαδή χρονικά διαστήματα και με την ίδια περίπου ποσότητα νερού.

– οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα.

– η προσβολή από κάποια ασθένεια.

Σε κάθε περίπτωση, με το που βλέπουμε να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα του συγκεκριμένου προβλήματος πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιο γεωπόνο ο οποίος και θα μας δώσει την κατάλληλη λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί είναι μεγάλη απογοήτευση να περιποιείσαι ένα φυτό συστηματικά για μία ολόκληρη χρονιά και εκεί που περιμένεις κατά το φθινόπωρο ν' απολαύσεις, κυριολεκτικά, τους καρπούς των κόπων σου αυτοί να σκάνε…

Συμπερασματικά  λοιπόν θα λέγαμε ότι η ροδιά είναι μία θαυμάσια επιλογή για τον κήπο μας. Όμορφο δέντρο (ή καλύτερα δεντροειδής θάμνος), εύκολο στην καλλιέργειά του – χωρίς να χρειάζεται να είμαστε διαρκώς με το λάστιχο στο χέρι, με όμορφα φύλλα και θαυμάσια πορτοκαλί, κυρίως, άνθη, θα έχει μία εξαιρετική παρουσία σ' αυτόν. Μοναδικά σημαντικά προβλήματα που έχει είναι ότι το χειμώνα είναι γυμνό από φύλλα καθώς και το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών το οποίο και είναι αρκετό συχνό.

Κι ένα πρακτικό tip για κάθε 'ερασιτέχνη' κηπουρό:  

Η περιποίηση της ροδιάς και ιδιαίτερα το κλάδεμα απαιτεί πάντα να φοράμε γάντια κήπου. Κι αυτό γιατί εάν δεν προσέξουμε, τα κλαδιά της μπορούν πολύ εύκολα να μας δημιουργήσουν αμυχές. 

 

Κοινοποίηση