Ρυγχόσπερμο: ένα μοσχοβολιστό, αειθαλές, αναρριχώμενο φυτό

0

Το ρυγχόσπερμο (ή ρυγχόσπερμα) είναι μια εξαιρετική επιλογή για το μπαλκόνι, την πέργκολα ή το φράχτη μας. Κι αυτό γιατί είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα, γεμίζει υπέροχα μικρά κατάλευκα λουλουδάκια κάθε Μάιο και Ιούνιο και αναδύει ένα θαυμάσιο αλλά και διακριτικό άρωμα την περίοδο της ανθοφορίας του.

Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το ρυγχόσπερμο:

– Η καταλληλότερη περίοδος για το φυτέψουμε είναι η άνοιξη.

– Φυτεύεται σε έδαφος με καλή αποστράγγιση ενώ εάν πρόκειται να το φυτέψουμε σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης.

– Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα, κάτι που το κάνει ιδανική επιλογή για να καλύψουμε φράχτες, κάγκελα και πέργκολες.

– Είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και γενικότερα είναι ένα φυτό που δε θα μας προβληματίσει ιδιαίτερα.

– Όσον αφορά το πότισμα, το κλάδεμα και γενικότερα τη φροντίδα του ρυγχοσπέρματος:

Το ρυγχόσπερμο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το κλάδεμά του· αφαιρούμε τακτικά τα ξερά κλαδάκια ενώ παρεμβαίνουμε πιο δραστικά μόνο όταν θέλουμε να δώσουμε διαφορετική μορφή και πορεία ανάπτυξης στο φυτό μας. Επίσης όσον αφορά το πότισμα, το ρυγχόσπερμο ζητάει ένα τακτικό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες -περίπου 2 με 3 φορές κάθε εβδομάδα- ώστε να διατηρηθεί ακμαίο.

Τέλος, το ρυγχόσπερμο έχει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση μ’ ένα άλλο αρωματικό φυτό που είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλές στους αστικούς κήπους, το νυχτολούλουδο. Το άρωμα που αναδύει το ρυγχόσπερμο όταν ανθίζει είναι υπέροχο μεν αλλά διακριτικό. Αντίθετα το επίσης υπέροχο άρωμα που αναδύει το νυχτολούλουδο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει κουραστικό ακριβώς λόγω της μεγάλης του έντασης.

Διαβάστε ακόμη:  Γιασεμί & μοσχοβολάει ο τόπος!

Κοινοποίηση