Κλάδεμα ελιάς: βασικά tips

0

 Από το σωστό κλάδεμα της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η καρποφορία του δέντρου την επόμενη χρονιά αλλά και η αντοχή του στο πέρασμα των χρόνων. 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά βασικά tips που θα μας διευκολύνουν ιδιαίτερα στην όλη διαδικασία – ειδικά εάν είμαστε αυτό που ονομάζουμε "ερασιτέχνες κηπουροί":

> Ποια περίοδο ξεκινάμε το κλάδεμα της ελιάς.

Το κλάδεμα της ελιάς μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την συγκομιδή του καρπού (ανάλογα φυσικά με την ποικιλία της κάθε ελιάς) και έως και τους πρώτους μήνες της άνοιξης (ιδανικά έως το Μάρτιο). Βέβαια το κλάδεμα θα πρέπει να αποφεύγεται τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους σε κάποιες περιοχές λόγω της γεωγραφικής τους θέσης εγκυμονεί πάντοτε ο κίνδυνος παγετού.

> Πριν ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε.

Μία από τις πρώτες κινήσεις πριν ξεκινήσουμε το κλάδεμα πρέπει να είναι η προσεκτική μελέτη της όλης εμφάνισης του δέντρου ώστε να αφαιρέσουμε τα κλαδιά που έχουν 'ξεφύγει' αλλά και τα ασθενικά ή ξερά κλαδιά.

> Τα νεαρά δέντρα.

Τα νεαρά δέντρα κλαδεύονται με μία σχετική ''φειδώ'' καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ανθεκτικού κορμού αλλά και το να μην δυσχεραίνεται η είσοδός τους στην καρποφορία.  

> Τι κάνουμε με τις γερασμένες ελιές.

Στις ελιές που έχουν γίνει πολύ ψηλές και είναι γερασμένες, το κλάδεμα θα πρέπει να είναι πιο ''αυστηρό'' –  θα πρέπει δηλαδή ν' ανανεωθούν με το να χαμηλώσουν και να αφαιρεθεί το μη παραγωγικό ξύλο.

> Που κάνουμε "αυστηρό" κλάδεμα.

''Αυστηρό'' κλάδεμα πρέπει να εφαρμόζεται και στα δέντρα που έχουν προσβληθεί από τον παγετό. Επίσης ''αυστηρό'' κλάδεμα εφαρμόζεται και στα δέντρα που έχουν ''εγκαταλειφθεί'' για πολλά χρόνια.

> Η σημασία του ν' αερίζονται σωστά όλα τα κλαδιά της ελιάς. Τι κάνουμε με τα "εσωτερικά" κλαδιά.

Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κλαδιά του δέντρου να δέχονται τις ακτίνες του ήλιου και ν' αερίζονται. Έτσι κατά τη δαδικασία του κλαδέματος θα πρέπει να αφαιρεθούν τα "εσωτερικά'' κλαδιά και γενικότερα  εκείνα που παρεμβάλλονται εμποδίζοντας το φως και τον αέρα να διαχυθεί σε όλο το δέντρο.

> Εργαλεία απαραίτητα για το κλάδεμα της ελιάς.

Τα απαραίτητα εργαλεία για το κλάδεμα της ελιάς είναι:

– σκάλα,

– ειδικά γάντια και γυαλιά για τον κήπο,

– αλυσοπρίονο,

– μηχανικό πριόνι χειρός,

– κλαδευτήρι για τα μικρά κλαδιά.

 

Κοινοποίηση