Τι προσέχουμε στο πότισμα για να μη χύνεται το νερό από τις γλάστρες μας

0

Ένας μόνιμος μπελάς μετά από κάθε πότισμα είναι το μάζεμα των νερών που έχουν ξεχυλίσει από τις γλάστρες κάνοντας χάλια το μπαλκόνι και τη βεράντα μας. Υπάρχουν δύο βασικές κινήσεις λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε για να μη χρειάζεται να είμαστε συνεχώς με τη …σφουγγαρίστρα στο χέρι:

1. Είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα του νερού που ρίχνουμε στη γλάστρα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι ρίχνουμε περισσότερο νερό στα φυτά μας από αυτό που πραγματικά χρειάζονται καθώς και από το ότι συνήθως το ρίχνουμε βιαστικά και άτσαλα. Μία ιδανική λύση γι' αυτό είναι να ρίχνουμε το νερό με το ποτιστήρι κι όχι με το λάστιχο. Κι αυτό γιατί με το ποτιστήρι μπορούμε να ελέγξουμε πολύ καλύτερα την ποσότητα του νερού που ρίχνουμε καθώς και να εστιάσουμε καλύτερα στο σημείο που το ρίχνουμε. 

πιατάκι γλάστρας

2. Τοποθετούμε στον πάτο της γλάστρας μία βάση στην οποία και συγκεντρώνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Κάθε γλάστρα έχει στον πάτο της μία τρύπα για να φεύγει το νερό που περισσεύει από το πότισμα και να μην λιμνιάζει στις ρίζες του φυτού. Ακόμη δε κι εάν δεν τη διαθέτει εξαρχής, θα πρέπει να την ανοίξουμε εμείς. Ο ρόλος του συγκεκριμένου ανοίγματος είναι σημαντικός καθώς εάν το νερό δε βρει δίοδο διαφυγής θα εγκλωβιστεί στη γλάστρα με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να σαπίσουν οι ρίζες του φυτού μας. Τοποθετώντας λοιπόν στη γλάστρα μία βάση, το γνωστό 'πιατάκι', δημιουργούμε το χώρο στον οποίο θα καταλήξει το νερό αυτό χωρίς να λερώσει το χώρο γύρω από τη γλάστρα. Γι' αυτό κι όταν αγοράζουμε μία γλάστρα που προορίζεται να τοποθετηθεί για το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας κι όχι απευθείας στο χώμα, προμηθευόμαστε πάντα και την αντίστοιχη βάση.

 

Και κάτι τελευταίο που θα πρέπει να έχουμε κατά νου:  με το να ρίχνουμε στα φυτά μας περισσότερο νερό από αυτό που πραγματικά χρειάζονται δεν τα βοηθάμε. Κι αυτό γιατί όπως δεν τους κάνει καλό το να μην τα ποτίζουμε όσο πρέπει, το ίδιο δεν τους κάνει καλό και να το να τους ρίχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή που πραγματικά χρειάζονται. 

 

Κοινοποίηση