Πως θα επιλέξουμε την κατάλληλη γλάστρα;

0

Το να φυτέψουμε ένα φυτό σε γλάστρα κι όχι στο χώμα προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα: Καταρχήν, μπορούμε οποτεδήποτε το αποφασίσουμε να το μεταφέρουμε σε όποιο σημείο του κήπου θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να γίνει διαδικασία μεταφύτευσης ή ακόμη και μέσα στο σπίτι εφόσον πρόκειται για φυτό που μπορεί ν' αναπτυχθεί και σ' εσωτερικό χώρο. Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα το χώμα μέσα στο οποίο θα φυτευτεί καθώς θα επιλέξουμε εμείς την ποιότητα που επιθυμούμε. Τέλος, μια ωραία γλάστρα σε συνδυασμό με το φυτό δίνει μία πραγματικά άλλη όψη στο χώρο μας.

Ποιά όμως είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχουμε κατά νου για να επιλέξουμε την κατάλληλη γλάστρα; Ας δούμε μία σειρά από ερωτήσεις κι απαντήσεις που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την καλύτερη επιλογή:

1. Να πάρω μικρή ή μεγάλη γλάστρα;

Το βασικότερο κριτήριο γι' αυτήν την επιλογή είναι το ίδιο το φυτό. Εάν δηλαδή πρόκειται για φυτό που περιμένουμε ότι θα μεγαλώσει αρκετά και θα κάνει βαθιές ρίζες επιλέγουμε μία μεγάλη γλάστρα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυσικά από μία μικρή κι όταν το φυτό μας μεγαλώσει να κάνουμε τη μεταφύτευση σε μία μεγαλύτερη. Επειδή όμως η διαδικασία της μεταφύτευσης έχει τις ιδαιτερότητές της και μπορεί να μην πετύχει είναι προτιμότερο να φυτέψουμε εξαρχής το φυτό μας στην γλάστρα που είναι η καταλληλότερη για την ανάπτυξη που αναμένεται να έχει.

2. Να προτιμήσω την «κλασικότερη» πήλινη ή να πάρω μία πλαστική γλάστρα;

Εάν πρόκειται για ένα φυτό που θα το μετακινούμε συχνά η πλαστική γλάστρα είναι η καταλληλότερη. Εάν πάλι η εμφάνιση είναι το βασικό κριτήριο επιλογής κι όσο κι εάν οι πλαστικές γλάστρες έχουν βελτιωθεί πολύ σε εμφάνιση, οι πήλινες, όπως και να το κάνουμε, ξεχωρίζουν. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η πήλινη γλάστρα θέλει μεγαλύτερη προσοχή στη μεταχείριση καθώς σπάει ευκολότερα απ' ότι η πλαστική.

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα που έχουν οι ξύλινες και οι μεταλλικές γλάστρες;

Οι ξύλινες γλάστρες έχουν το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του ότι λόγω ακριβώς του ξύλου ενσωματώνονται ιδανικά στο φυσικό περιβάλλον. Από την άλλη, εάν δεν είναι κατασκευασμένες από εμποτισμένο ξύλο θα χρειαστεί δυστυχώς μία φορά κάθε χρόνο να τις περνάμε εμείς με κάποιο ειδικό βερνίκι. Επίσης θα πρέπει να τις ντύσουμε εσωτερικά με κάποιο αδιάβροχο υλικό (μπορούμε να ρωτήσουμε για τις διαθέσιμες επιλογές σ' ένα εξειδικευμένο κατάστημα με είδη κήπου) ώστε να μη μας σαπίσει το ξύλο με το πέρασμα του χρόνου. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως οι ξύλινες γλάστρες σε κερδίζουν με την εμφάνισή τους αλλά χρειάζονται περισσότερη συντήρηση από εμάς σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι μεταλλικές γλάστρες από την άλλη, είναι οικονομικές, πιο ελαφριές από τις πήλινες και τις ξύλινες και διαθέσιμες σε ορισμένα ομολογουμένως πολύ ωραία σχέδια. Έχουν ωστόσο το μειονέκτημα ότι σκουριάζουν σχετικά εύκολα.

4. Πότε θα πρέπει να εξετάσω την πιθανότητα αγοράς μίας αυτοποτιζόμενης γλάστρας;

Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες είναι μία έξυπνη και χρήσιμη επιλογή όταν το φυτό μας χρειάζεται τακτικό πότισμα και εμείς λείπουμε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι υπάρχουν διαθέσιμες κι άλλες αποτελεσματικές λύσεις για να ποτίζουμε τα φυτά μας όταν λείπουμε όπως το πολύ διαδεδομένο πλέον αυτόματο πότισμα ή οι κρύσταλλοι αποθήκευσης νερού (εδώ μπορούμε να δούμε 5 διαφορετικές επιλογές για το πότισμα των φυτών μας όταν λείπουμε για καιρό από το σπίτι).

5. Υπάρχουν και οι σάκοι φύτευσης. Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται;

Οι σάκοι φύτευσης είναι ιδανικοί για να φυτέψουμε, κυρίως, λαχανικά. Προσφέρουν σωστό αερισμό στο φυτό, έχουν πολύ μικρό βάρος και συνεπώς μεταφέρονται πολύ εύκολα καθώς μάλιστα οι περισσότεροι διαθέτουν και ειδικά χερούλια. Από την άλλη πιθανότατα δεν είναι η καλύτερη αισθητικά επιλογή για να φυτέψουμε σε αυτούς λουλούδια. Αλλά και πάλι, η αισθητική είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα.

Τέλος ας έχουμε κατά νου ότι μπορούμε κι εμείς να φτιάξουμε μία γλάστρα μετατρέποντας σε χώρο φιλοξενίας των φυτών μας αντικείμενα που μέχρι πρότινος είχαν διαφορετική χρήση. Φαντασία και διάθεση να υπάρχει. Έτσι μπορούμε π.χ. να μετατρέψουμε σε γλάστρα ένα παλιό ξύλινο κουτί ή ένα άδειο βαρέλι. Φυσικά θα χρειαστεί να τα περάσουμε εξωτερικά με κάποιο ειδικό βερνίκι για ξύλο καθώς και να ντύσουμε εσωτερικά το ξύλινο κουτί με κάποιο αδιάβροχο υλικό (ένα γεωύφασμα π.χ.). Αλλά και άδεια δοχεία, πλαστικά ή σιδερένια μπορούν θαυμάσια να μετατραπούν σε γλάστρες. Ακόμη και μικρά πήλινα ποτήρια ή βαζάκια που δεν χρησιμοποιούμε πλέον θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ιδανικές γλάστρες για κακτοειδή.

Κοινοποίηση