Πορτοκαλιά: ποικιλίες και καλλιέργεια

0

 Η πορτοκαλιά είναι είναι από τα αγαπημένα εσπεριδοειδή της ελληνικής γης καθώς την ευννοεί ιδιαίτερα το μεσογειακό κλίμα, όντας ένα δέντρο που δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η ΄σκούφια' της κρατάει από την Κίνα και την Ινδία και πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο που δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερα ψηλό, με κλαδιά που έχουν ελαστικότητα ώστε ν' αντέχουν το μεγάλο βάρος των καρπών τους – αφού το πορτοκάλι ως καρπός κάθε άλλο παρά ελαφρύς είναι.

Υπάρχουν περισσότερες από 150 ποικιλίες – οι πιο διαδεδομένες στον τόπο μας είναι:

Βαλέντσια:  κάνουν καρπούς καλής ποιότητας, μέτριους σε μέγεθος, με ελάχιστους σπόρους και όχι χοντρή φλούδα.

Μέρλιν: πολύ αγαπητή στην Ελλάδα ποικιλία, με ποιοτικούς καρπούς που έχουν μεγάλη αντοχή πάνω στο δέντρο.

Ναβαλίνα: πρώιμη ποικιλία που όταν ο καρπός ωριμάζει πλήρως αποκτά ένα χρώμα πιο βαθύ κόκκινο από όλα τ' άλλα ''κλασικά'' πορτοκάλια.

Σανγκουίνι: η γνωστή 'κόκκινη' ποικιλία που ξεχωρίζει ακριβώς λόγω της κόκκινης σάρκας των καρπών της. Δίνει πορτοκάλια πλούσια σε βιταμίνες.

 

Το Κλάδεμα της πορτοκαλιάς:

Ξεκινά στην αρχή της άνοιξης (ώστε να έχει ξεπεραστεί οριστικά η πιθανότητα κάποιου παγετού). Το κλάδεμα πρέπει ν' αρχίζει πάντα από τα 'εσωτερικά' κλαδιά του δέντρου ώστε η πορτοκαλιά ν' αερίζεται πλήρως και οι ακτίνες του ήλιου να φτάνουν παντού. Κατόπιν αφαιρούνται τα γερασμένα κλαδιά και αυτά που έχουν 'ξεφύγει' σε ύψος.

Το πότισμα της πορτοκαλιάς:

Η πορτοκαλιά πρέπει να ποτίζεται από τις αρχές της άνοιξης – κάθε 15-20 ημέρες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ο μεγάλος εχθρός της πορτοκαλιάς:

Η περίφημη μύγα της Μεσογείου είναι ο μεγάλος εχθρός της πορτοκαλιάς. Ένας απλός και αποδοτικός τρόπ0ς για την αντιμετώπισή της (ώστε ν' αποφύγουμε ραντίσματα κλ.π.) είναι η χρήση των κλασικών δακοπαγίδων με κόλλα που πωλούνται στα εξειδικευμένα καταστήματα. Υπάρχουν δε και ειδικές παγίδες με κόλλα αποκλειστικά για τη μεσογειακή μύγα που πιθανόν να βρείτε σε κάποια από αυτά (όπως π.χ. αυτή)

 

Βασικά tips για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς σε γλάστρα:

Σε γενικές γραμμές ισχύουν όσα αναφέρουμε σε σχετικό άρθρο του Praktikesidees για την καλλιέργεια των φυτών σε γλάστρα.

Έτσι, φροντίζουμε η γλάστρα που θα επιλέξουμε να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή μέσα στην οποία βρίσκεται το δέντρο που αγοράσαμε, να έχουμε ανοίξει σε αυτήν τις σχετικές τρύπες αποστράγγισης και να έχουμε τοποθετήσει στον πάτο της και πριν ρίξουμε το χώμα, μια στρώση χαλίκι η οποία θα διασφαλίζει ότι το νερό θα στραγγίζει και δεν θα σαπίζουν οι ρίζες του δέντρου.

Και βέβαια την γλάστρα με την πορτοκαλιά την τοποθετούμε σε σημείο που θα την 'βλέπει' για αρκετές ώρες την ημέρα ο ήλιος και θα προστατεύεται αρκετά από το κρύο – λόγω της ευαισθησίας της στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 
 
Κοινοποίηση