Πολύγαλα: ένα αειθαλής και ανθεκτικός θάμνος

0

Το πολύγαλα είναι ένα αειθαλής θάμνος ο οποίος διαθέτει μία σειρά από πλεονεκτήματα που τον κάνουν μία πολύ καλή επιλογή για τον κήπο μας. Πιο συγκεκριμένα:

1. Παραμένει (ως αειθαλής που είναι) καταπράσινος χειμώνα – καλοκαίρι.

2. Μπορεί ν’ αναπτυχθεί ακόμη και σε ημισκιερά σημεία κάτι που τον κάνει μία χρήσιμη λύση για τα μέρη εκείνα του κήπου μας που δεν τα ‘λούζει’ ο ήλιος και στα οποία άλλα φυτά δε θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν μ’ επιτυχία.

3. Ξεκινάει να βγάζει τα διακριτικά μωβ λουλουδάκια του από τις αρχές της άνοιξης και τα διατηρεί έως το τέλος του φθινοπώρου ενώ μπορεί να τα κρατήσει (σε μικρότερη κλίμακα) και το χειμώνα. Συνεπώς, το πολύγαλα μπορεί να κάνει λουλούδια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – πράγμα σπάνιο.

4. Αναπτύσσεται καλά είτε τον φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος είτε σε γλάστρα. Μπορεί έτσι να ‘φορεθεί’ θαυμάσια και στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι.

5. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση. Μ’ ένα προσεκτικό κλάδεμα μορφοποίησης μπορούμε να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε ενώ όσον αφορά το πότισμα δεν είναι πολύ απαιτητικός αφού ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες δε ζητάει να τον δροσίζουμε καθημερινά (με πότισμα 2 – 3 φορές την εβδομάδα είναι μία χαρά).

Το πολύγαλα λοιπόν είναι ένας θάμνος που έχει όλο το ‘πακέτο’. Πιθανόν τα μωβ λουλουδάκια του να μη μας εντυπωσιάσουν ποτέ στα βαθμό που θα το πετύχαινε π.χ. μία ανθισμένη βουκαμβίλια, όμως πρόκειται για ένα φυτό πολύ ευπροσάρμοστο, καταπράσινο όλο το χρόνο που βολεύεται ακόμη και σε σημεία που άλλα φυτά δε θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν καλά.

Κοινοποίηση