Πικροδάφνη: ένα αδικημένο καλλωπιστικό φυτό «παντός καιρού»

0

Ίσως η παρουσία της κατά μήκος των εθνικών οδών – όχι πάντα σε ιδιαίτερα καλαίσθητη διάταξη, να είναι μια από τις αιτίες που αντιμετωπίζουμε την πικροδάφνη ως ένα καλλωπιστικό φυτό ''δεύτερης διαλογής''. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Η πικροδάφνη (Nerium oleander), χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας, είναι ένας εξαιρετικός αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος, εύκολος στην καλλιέργειά του, με πλούσια ανθοφορία σε πολύ όμορφα χρώματα.

 

Β Α Σ Ι Κ Α  T I P S  Γ Ι Α  Τ Η Ν  Π Ι Κ Ρ Ο Δ Α Φ Ν Η :

Είναι προτιμότερο να τοποθετείται σε σημεία που τα βλέπει γι' αρκετή ώρα, καθημερινά, ο ήλιος. Πάντως ακόμη κι εάν τη φυτέψουμε σε κάποιο χώρο του κήπου μας που η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο έντονη, η πικροδάφνη θ' αντέξει – απλά, πιθανότατα η ανθοφορία της να μην είναι έντονη.

Είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος που γενικά αναπτύσσεται γρήγορα (μπορεί να φθάσει και τα 4 μέτρα σε ύψος). Kαταλληλότερη περίοδος για να την φυτέψουμε είναι η άνοιξη.

Το καλοκαίρι είναι καλό να της κάνουμε ένα σχετικά τακτικό πότισμα, ωστόσο ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι η πικροδάφνη είναι ένα από τα πλέον ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά – ένα φυτό "παντός καιρού''.

Τα βασικά χρώματα στα οποία την απαντάμε είναι το λευκό, το ροζ, το κίτρινο, το κόκκινο και το μωβ (οι μωβ πικροδάφνες, όπως και οι λευκές, είναι ένας πραγματικά υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος).

Η ανθοφορία της διαρκεί από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Προσοχή: η πικροδάφνη είναι ένα δηλητηριώδες φυτό εάν φαγωθεί ενώ και οι αναθυμιάσεις από το κάψιμό της θεωρούνται επικίνδυνες (γι' αυτό και τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν καυσόξυλα).

 

Κοινοποίηση