Βουκαμβίλια: το μάτι δεν τη χορταίνει…

0

 Η Βουκαμβίλια (Μπουκαμβίλια), είναι ένα από τα ωραιότερα και "κλασικότερα" αναρριχόμενα φυτά της Άνοιξης. Ομορφαίνει μπαλκόνια αλλά και παρτέρια και μάντρες και γενικότερα ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε οποιαδήποτε εξωτερικό μέρος του σπιτιού ή του κήπου της δίνεται η δυνατότητα ν'  ''απλωθεί''. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο φυτό με ξυλώδεις βλαστούς που διακλαδώνονται και περιπλέκονται μεταξύ τους ενώ τα λουλούδια της μπορεί να είναι κόκκινα, μωβ (από τις ωραιότερες ποικιλίες), ροζ, λευκά, πορτοκαλί και βυσσινί.

Βασικά tips για την βουκαμβίλια:

> Μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα σε ύψος (εκτός εάν πρόκειται για κάποια χαμηλή ή νάνο ποικιλία).

> Τα κλαδιά της έχουν μεγάλα και κοφτερά αγκάθια, γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τη φυτεύουμε ή την κλαδεύουμε.

> Αγαπά ιδιαίτερα την ηλιοφάνεια, ενώ είναι  ευαίσθητη στο ψύχος και τον αέρα. Γι' αυτό και πρέπει να την φυτεύουμε σε σημεία που τα ''βλέπει'' γι' αρκετές ώρες ο ήλιος και δεν τα χτυπάει ιδιαίτερα ο αέρας. Η τοποθέτησή της σε κάποιο σκιερό σημείο, ίσως είναι και η βασική αιτία μειωμένης ανθοφορίας της.

> Κλαδεύεται οποτεδήποτε θέλουμε προκειμένου -εκτός των άλλων- να της δώσουμε και την κατεύθυνση και το σχήμα που επιθυμούμε. Καλό είναι πάντως ν' αποφεύγουμε το κλάδεμα σε ακραίες καιρικά περιόδους, όταν δηλαδή κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη.

> Χρειάζεται πότισμα αλλά χωρίς υπερβολές καθώς αυτό έχει επίπτωση στην ανθοφορία της (τις ίδιες επιπτώσεις έχει και η υπερβολική λίπανση). Γενικότερα, θα λέγαμε ότι είναι ένα φυτό ανθεκτικό στη ζέστη.

> Φυτεύεται τόσο στο χώμα όσο και σε γλάστρες (υπάρχουν και νάνες ποικιλίες που ενδείκνυνται για παρτέρια ή για το μπαλκόνι καθώς δεν ''ξεφεύγουν'' σε ύψος).

> Τέλος, η ανθοφορία της ξεκινά τις πρώτες ημέρες της άνοιξης και διαρκεί έως και τα πρώτα κρύα.

 

Κοινοποίηση