Λεμονιά: όσα πρέπει να γνωρίζουμε

0

 Η λεμονιά είναι ένα δέντρο εξαιρετικά δημoφιλές στη χώρα μας καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν το ευνοούν ιδιαίτερα. Ανήκει στα εσπεριδοειδή και οι 'προδιαγραφές' της είναι για να φτάσει σε ύψος έως και τα 6 μέτρα αν και συνήθως είναι αρκετά πιο κοντή. Δεν αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – προτιμά θερμοκρασία που να κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στους 15 και 30 °C ενώ χρειάζεται αρκετή ηλιοφάνεια. Τα λεμόνια έχουν ωοειδές σχήμα με μυτερές άκρες ενώ θεωρούνται έτοιμα προς συλλογή όταν αποκτήσουν το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα τους. 

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της λεμονιάς είναι ότι μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο στο χώμα όσο και στη γλάστρα. Ειδικά για την λεμονιά σε γλάστρα θα πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να επιλέγεται ποικιλία που δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα σε ύψος ενώ η γλάστρα που θα την φιλοξενήσει θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη.

1. Κλάδεμα – βασικά tips:

– Το κλάδεμα γίνεται μετά τη συλλογή των καρπών και ιδανική περίοδος θεωρείται ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος.

– Κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τα σαθρά κλαδιά ενώ φροντίζουμε να την κλαδεύουμε με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός εξαερισμός και φωτισμός από τον ήλιο όλου του δέντρου – μια βασική κίνηση προς τον σκοπό αυτό είναι η αφαίρεση των "εσωτερικών'' κλαδιών, αυτών δηλαδή που έχουν κατεύθυνση προς το εσωτερικό και εμποδίζουν τα υπόλοιπα κλαδιά να δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία και ν' αερίζονται σωστά.

– Αισθητικά η καλύτερη δυνατή επιλογή (αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο) είναι να δίνουμε στο δέντρο το σχήμα ενός ''κυπέλλου''.

– Κατά τη διάρκεια του κλαδέματος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα ιδιαίτερα κοφτερά αγκάθια με τα οποία είναι ''οπλισμένα'' τα κλαδιά της – το να φοράμε γάντια κήπου όταν την κλαδεύουμε κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

2. Ασθένειες:

Η λεμονιά είναι ένα δέντρο γενικά ευαίσθητο (λιγότερο ευαίσθητο πάντως από άλλα εσπεριδοειδή) – ιδιαίτερα στην μελίγκρα, τη μεσογειακή μύγα και την κορυφοξύρα (δηλ. κιτρίνισμα, μαρασμός, πτώση των φύλλων, σταδιακή ξήρανση των ακραίων βλαστών και τελικά όλου του δέντρου).

3. Πότισμα:

Η λεμονιά όπως κι όλα τα εσπεριδοειδή έχει ανάγκη συχνού ποτίσματος – ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου και πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως. Ας θυμόμαστε ωστόσο πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ν' αφήνουμε  το έδαφος να στεγνώνει προτού προχωρήσουμε στο επόμενο πότισμα.

 

Κοινοποίηση