Η υπέροχη Ορτανσία: το ιδανικό λουλούδι για δώρο

0

Στο συνηθισμένο δίλημμα, ποιό είναι το καταλληλότερο φυτό για το πάμε δώρο σε κάποια γιορτή, θα έδινα την Ορτανσία σαν μία από τις βασικές και πλέον «ασφαλείς» επιλογές που έχουμε. Κι αυτό, όχι γιατί είναι το πιό εύκολο φυτό στη φροντίδα του, αλλά για τους εξής πολύ πρακτικούς λόγους:

 

> Τα λουλούδια της είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και σε ποικιλίες χρωμάτων που η μία είναι καλύτερη από την άλλη (με την απίθανη μπλε-μωβ βέβαια να κυριαρχεί). Συνεπώς, η επιτυχία της πρώτης εντύπωσης είναι 100% εξασφαλισμένη. 

> Εκτός από εντυπωσιακά όμως, τα λουλούδια της έχουν κι ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό: διατηρούνται ακμαία για αρκετό καιρό. Άρα δεν είναι από τα φυτά εκείνα τ’ αγοράζουμε ανθισμένα και αρχίζουν να μαραίνονται προτού αρχίσουμε καλά καλά να τ’ απολαμβάνουμε.   

> Τέλος, η ορτανσία είναι και στη συνολική της εμφάνιση ένα εντυπωσιακό φυτό. Ψηλό για λουλούδι, με μεγάλα οδοντωτά φύλλα που έχουν αυτό το υπέροχο, έντονο, σκούρο πράσινο χρώμα. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αλλά και για …προσωπική χρήση η Ορτανσία είναι μία πολύ καλή επιλογή.  Βολεύεται θαυμάσια σ’ ένα ημισκιερό μέρος του μπαλκονιού ή του κήπου μας – σε σημεία δηλαδή που αρκετά άλλα λουλούδια δεν θα κατάφερναν να ευδοκιμήσουν.

Έχει και τα δύσκολά της βέβαια:

– Θέλει τακτικό πότισμα·  ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Εάν το παραμελήσουμε, η επίπτωση στην εμφάνισή της θα είναι …άμεση.

– Ανάλογα με το χρώμα που θα επιλέξουμε χρειάζεται και το κατάλληλο χώμα. Γι’ αυτό κι άλλο χώμα θα χρειαστούμε π.χ. για τη μπλε κι άλλο για τη ροζ ορτανσία. Όταν την αγοράζουμε λοιπόν για …προσωπική χρήση, καλό είναι να ζητάμε μαζί και το κατάλληλο χώμα.

Και βέβαια φροντίζουμε να τη λιπαίνουμε τακτικά κι εκεί κατά τα μέσα του φθινοπώρου, όταν θ’ αρχίσει να μαραίνεται, της κάνουμε ένα καλό κλάδεμα ώστε να είναι έτοιμη για την νέα της ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης.

 

Γλάστρα VS Έδαφος: Η ορτανσία θα ευδοκιμήσει και στις δύο περιπτώσεις, όμως νομίζω ότι η γλάστρα είναι η πρακτικότερη επιλογή. Γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να την τοποθετήσω σε όποιο σημείο της βεράντας ή της αυλής μου θέλω ενώ παράλληλα, επειδή η ορτανσία έχει και τις ευαισθησίες της ως φυτό, στη γλάστρα με το κατάλληλο χώμα και λίπασμα είναι πάντα πιο διασφαλισμένο το αποτέλεσμα.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, η ορτανσία είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ιδανικότερα λουλούδια για να τα κάνουμε δώρο. Εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, έχει αντοχή στο χρόνο, βολεύεται μία χαρά στο μπαλκόνι αλλά ακόμη και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου καθώς προτιμάει τη …λελογισμένη επαφή με το φως. Αλλά και για το δικό μας σπίτι μία χαρά επιλογή είναι. Θα ομορφύνει το χώρο όπου κι εάν την τοποθετήσουμε ενώ με λίγη προσοχή στην περιποίησή της (και ιδιαίτερα όσον αφορά τακτικό πότισμα) θα την απολαμβάνουμε για πολύ καιρό.

……..Ο πρακτικός τύπος……..

 

Κοινοποίηση