Νυχτολούλουδο: μαγικά αρώματα όταν πέσει ο ήλιος

0

Το νυχτολούλουδο (ή κέστρο), όπως προδίδει και το όνομά του, είναι …βραδινός τύπος. Έτσι, ενώ τα λευκά μικρά λουλούδια του δεν θα έλεγε κανείς ότι τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή, όταν ο ήλιος δύσει γίνεται αυτόματα ο πρωταγωνιστής της βραδιάς. Το πλούσιο – μεθυστικό άρωμά του που ξεχύνεται στο γύρω χώρο κάθε άλλο παρά απαρατήρητο το αφήνει να περάσει.

 Ταυτότητα:

– Καταγωγή από τις Ινδίες.

– Πρόκειται για θάμνο με καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα.

– Παράγει μικρά λευκά άνθη.

 Ανθοφορία:

Ξεκινάει την άνοιξη και διαρκεί κι όλο το καλοκαίρι.

 Πότισμα / λίπανση:

Χρειάζεται καλό πότισμα – ιδαίτερα τις ζεστές ημέρες. Το προδίδουν άλλωστε και τα φύλλα του που μαραίνονται όταν το αμελήσουμε. Επίσης το νυχτολούλουδο ευδοκιμεί καλύτερα όταν το φυτέψουμε σε καλής ποιότητας χώμα με ικανοποιητική αποστράγγιση. Από την άνοιξη κα μετά και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται ενίσχυση με λίπασμα σε μηνιαία βάση.

 Κλάδεμα:

Το νυχτολούλουδο κλαδεύεται νωρίς την άνοιξη λίγο πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του ή το φθινόπωρο όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

 Ευαισθησίες:

– Ο παγετός μπορεί να το ταλαιπωρήσει αρκετά. Γι' αυτό και χρειάζεται να το προστατεύσουμε όταν επικρατούν τέτοιες καιρικές συνθήκες.

– Δεν αγαπάει ιδιαίτερα την έντονη μεσημεριανή ηλιοφάνεια γι' αυτό και είναι προτιμότερο να το φυτέψουμε σ' ένα σημείο σχετικά σκιερό. Είναι πάντως ένα φυτό που προσαρμόζεται γρήγορα στο εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

 

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι το νυχτολούλουδο είναι ένας θάμνος ιδανικός για κάθε κήπο. Ευδοκιμεί εξαιρετικά στο μεσογειακό κλίμα, μεγαλώνει αρκετά αποκτώντας συχνά την εικόνα ενός μικρού δέντρου, είναι ανθεκτικό στις εξωτερικές συνθήκες ενώ τα καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα του και τα μικρά λευκά άνθη του προσθέτουν μία πολύ όμορφη πινελιά στον κήπο μας.

 Extra tip: Η έντονη "μεθυστική" μυρωδιά που αναδύει το νυχτολούλουδο μόλις δύσει ο ήλιος και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορεί να γίνει κάπως ενοχλητική όταν καθόμαστε πολύ κοντά στο φυτό. Γι' αυτό και πρέπει να επιλέγουμε να φυτέψουμε το νυχτολούλουδό μας σε μία σχετικά ικανοποιητική απόσταση από το σημείο που συνήθως καθόμαστε στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Έτσι θ' απολαμβάνουμε το άρωμά του χωρίς αυτό να μας 'πνίγει'.

 

Κοινοποίηση