Μουριά: ένα φυσικό σκίαστρο στον κήπο μας

0

Ένα από τα πρώτα δέντρα που μας έρχεται στο μυαλό όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σκιερή γωνιά στον κήπο μας ή να προστατέψουμε από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τον ανοιχτό χώρο που παρκάρουμε το αυτοκίνητο, είναι σίγουρα η μουριά.

Και πολύ σωστά, αφού η μουριά με το μεγάλο ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει και τα κλαδιά με τα πλατιά καταπράσινα φύλλα πάνω τους που έχουν την ιδιότητα ν’ απλώνονται σε μεγάλη απόσταση, μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό φυσικό σκέπαστρο στο χώρο που θέλουμε. Και απ’ ότι λένε οι ειδικοί, είναι γενικότερα ένα εύκολο δέντρο η μουριά που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση:

– θέλει απλά να τη φυτέψουμε σε ηλιόλουστα σημεία,

– δεν απαιτεί ιδιαίτερο πότισμα καθώς είναι ανθεκτική στην ξηρασία και,

– μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και σε μέρη που είναι κοντά στη θάλασσα.

Όσον αφορά την ποικιλία που θα επιλέξουμε, τα κόκκινα μούρα που κάνει η μαύρη ποικιλία θεωρούνται πιο νόστιμα από τα άσπρα που κάνει η λευκή. Αλλά πάλι, αυτό είναι κυρίως θέμα γούστου.

Ποια είναι τα 3 βασικά πράγματα που χρειάζεται να προσέξουμε όταν φυτεύουμε μία μουριά αποκλειστικά και μόνο για λόγους σκιάς:

1. Για να δημιουργήσει το φυσικό σκέπαστρο που επιδιώκουμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα συστηματικό κλάδεμα μορφοποίησης που θα ‘οδηγεί’ τα κλαδιά της προς την κατεύθυνση που θέλουμε.

2. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν άλλα δέντρα σε κοντινή απόσταση από το σημείο που θα τη φυτέψουμε. Διαφορετικά η μουριά μας δεν θα μπορέσει ν’ απλωθεί και να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο τη φυτέψαμε. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου ότι η μουριά θέλει καθαρό ‘ορίζοντα’ γύρω της για ν’ αναπτυχθεί.

3. Επιλέγουμε πάντα την ‘αρσενική’ μουριά που δεν κάνει μούρα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή φυτέψουμε μία μουριά που κάνει μούρα π.χ. σ’ ένα χώρο στάθμευσης, τα προβλήματα που θα δημιουργήσει είναι περισσότερα από αυτά που θα λύσει. Κι αυτό γιατί το αυτοκίνητο θα λερώνεται συνεχώς από τα μούρα που θα πέφτουν από το δέντρο και θα κολλούν πάνω του, τα οποία παράλληλα θα δημιουργούν κι ένα φυσικό στρώμα στο έδαφος πάνω στο οποίο θα πατάμε, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό θα έχει.

* Δεν ξεχνάμε: η μουριά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο κάτι που σημαίνει ότι τους χειμερινούς μήνες παραμένει ‘γυμνή’. Την υπέροχη καταπράσινη εμφάνισή της λοιπόν αλλά και την παχιά σκιά της την απολαμβάνουμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κοινοποίηση