Κηπουρική για όλους: πως να μαζέψουμε μόνοι μας τις ελιές από τον κήπο μας

0

Είναι εκείνη η ελιά που υπάρχει στριμωγμένη στην πίσω μικρή αυλίτσα του σπιτιού σου, απομεινάρι της εικόνας που είχε το οικόπεδο προτού έρθει το μπετόν. Ή εκείνες οι 2-3 ριζες ελιές που υπάρχουν κάπου μέσα στο κήπο του εξοχικού σου και δεν τους δώσαμε ποτέ σημασία. Άλλωστε η ελιά δεν μας ζητάει και τίποτε. Και τελείως απότιστη και εγκαταλελειμμένη να την αφήσουμε αυτή θα εξακολουθεί να υπάρχει, με τα φύλλα της πράσινα χειμώνα – καλοκαίρι, δίνοντας μάλιστα και καρπό τον οποίο πιθανόν δεν μαζέψαμε ποτέ.

Και ξαφνικά μας μπαίνει η ιδέα…»Γιατί όχι»; Είναι μήπως η κρίση που μας έχει αναγκάσει να μην αφήνουμε τίποτε να πάει χαμένο; Είναι ίσως η περιέργεια; Ή απλά το γεγονός ότι κάποτε έρχεται η ώρα να το κάνουμε κι αυτό; Ότι κι εάν είναι, το μάζεμα της ελιάς είναι πολύ ευκολότερο απ’ ότι ίσως αρχικά φαντάζει σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ξανά με τη συγκεκριμένη δουλειά. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για λίγες ρίζες ελιάς.

Τι θα χρειαστούμε; Καταρχήν ένα ζευγάρι γάντια κι ένα καλάθι γιατί ναι, τις ελιές μπορούμε άνετα να τις μαζέψουμε και με τα χέρια. Μάλιστα για μεγαλύτερη ευκολία υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά καλάθια με ιμάντες που τα στερώνουμε στην πλάτη κι έτσι μαζεύουμε τον καρπό και το ρίχνουμε μέσα χωρίς καν να χρειαστεί να σκύψουμε.

Εάν πάλι το δέντρο είναι ψηλό, κάτι που αντικειμενικά δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα ή εάν απλά θέλουμε να κάνουμε ακόμη πιο απλή την όλη διαδικασία θα χρειαστούμε 2 επιπλέον εξαρτήματα:

1. Ένα «χτένι» ειδικό για τη συλλογή ελιάς.

μάζεμα ελιάς με χτένι κι ελαιόπανοΠρόκειται για ένα απλό πλαστικό εργαλείο που η εμφάνισή του θυμίζει χτένι (εξ’ ου και η ονομασία) το οποίο εφαρμόζουμε στο κλαδί και τραβώντας το προς τα κάτω, σα να το «χτενίζουμε» δηλαδή, παρασύρει και τον καρπό ρίχνοντάς τον από το δέντρο στο έδαφος. Μάλιστα στην άκρη του υπάρχει και υποδοχή για να προσαρμόσουμε και κοντάρι οπότε κανένα κλαδί, ακόμη και το πιο ψηλό, δεν πηγαίνει χαμένο.

2. Ένα ελαιόπανο.

Το ελαιόπανο, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε απ’ οποιοδήποτε κατάστημα με είδη κήπου, είναι ένα ειδικό πανί που το στρώνουμε κάτω από την ελιά ώστε να μαζεύονται πάνω του οι καρποί που ρίχνουμε από το δέντρο με το χτένι και το οποίο κάνει μετά τη συλλογή τους μία πανεύκολη διαδικασία.

«Χτενίζουμε» λοιπόν τα κλαδιά της ελιάς με το ειδικό εργαλείο ρίχνουμε κάτω τον καρπό, πάνω στο ελαιόπανο και τον μαζεύουμε, τόσο απλό.

 

Ναι ξέρω, τα πράγματα ποτέ δεν είναι τελικά τόσο απλά όσο ακούγονται αλλά πιστέψτε με στο μάζεμα της ελιάς το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πραγματικά το ν’ αποφασίσουμε να κάνουμε την αρχή. Και με τα κατάλληλα εργαλεία όλα γίνονται ευκολότερα. Άλλωστε δεν πρόκειται να μαζέψουμε τον καρπό από κανένα ελαιώνα… Αλλά κι αυτά τα λίγα δέντρα ελιάς που βρίσκονται στον κήπο μας είναι κρίμα να μένουν εγκατελελειμμένα. Και θυμηθείτε με: είναι να μη ξεκινήσουμε. Στην αρχή θα είναι το μάζεμα του όποιου καρπού. Μετά θα είναι ένας πρόχειρος καθαρισμός από τ’ αγριόχορτα που βρίσκονται στο χώμα γύρω από τα δέντρα. Και μετά το να ρίξουμε λίγο λίπασμα για να γίνει η παραγωγή μας καλύτερης ποιότητας και περισσότερη. Και σιγά σιγά η φροντίδα θ’ αυξάνει. Γιατί εκτός των άλλων η κηπουρική είναι και μία πρώτης τάξεως ψυχοθεραπεία από τα ζόρια της δύσκολης καθημερινότητας.

……..ο πρακτικός τύπος……..  

 

Κοινοποίηση