Ο αρωματικός Μάραθος με τις θεραπευτικές ιδιότητες

0

Εάν αποφασίσουμε να ετοιμάσουμε ένα πρόχειρο κήπο με αρωματικά στο μπαλκόνι μας είναι περίπου βέβαιο ότι ο μάραθος δεν θα είναι στις πρώτες μας επιλογές – αντίθετα π.χ. με το βασιλικό, το μαïντανό ή το δυόσμο. Κι αυτό φανερώνει ότι το υπέροχο αυτό φυτό με τις τόσες πολλές χρήσεις δεν έχει πάρει ακόμη τη θέση που του αξίζει στο χάρτη των αρωματικών φυτών. Κι όμως, ο ποώδης κι αρωματικός μάραθος φυτεύεται εύκολα με σπόρο, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην περιποίησή του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην κουζίνα δίνοντας χρώμα κι άρωμα στα πιάτα μας όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες , ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιîα αλλά και τη ζαχαροπλαστική.

Τα βασικά για την καλλιέργεια του μάραθου:

– Φυτεύεται σε γλάστρα ή στο χώμα με σπόρους. Πολλαπλασιάζεται συνήθως μόνος του από σπόρο οπότε πιθανότατα δε θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη σπορά του. Να σημειωθεί ότι οι σπόροι του μπορούν μετά τη συγκομιδή τους (Φθινόπωρο) να διατηρηθούν εύκολα μέσα σ' ένα γυάλινο βαζάκι.

– Δεν αγαπάει ιδιαίτερα το πολύ νερό και την υγρασία ενώ προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις που δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο δυνατό και παγωμένο αέρα.

– Μαζεύουμε τα φύλλα του στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ενώ μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για πολύ καιρό. 

Στην κουζίνα:

– Είναι σπουδαίο αρωματικό τόσο για κρέατα και σάλτσες όσο, κυρίως, για τα ψάρια.

– Δίνει εξαιρετική γεύση στις πράσινες σαλάτες.

– Χρησιμοποιείται για την παρασκευή της περίφημης μαραθόπιτας η οποία είναι μία εξαιρετική πίτα που μπορεί να γίνει και νηστίσιμη χωρίς να υστερεί σε γεύση.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

– Θεωρείται ότι έχει τονωτική κι αντισηπτική δράση.

– Διευκολύνει την πέψη.

– Θεωρείται ότι βοηθάει στην έκκριση γάλακτος και καταπραύνει τη ναυτία.

– Μασώντας λίγους σπόρους μάραθου απομακρύνουμε την κακοσμία του στόματος.

Για ν' απολαύσουμε τις ιδιότητες που έχει ο μάραθος μία εύκολη κι απλή λύση είναι να ετοιμάσουμε ένα σχετικό αφέψημα μετά το φαγητό. Φυσικά προτού τον χρησιμοποιήσυμε ως θεραπευτικό βότανο πρέπει (όπως συμβαίνει με όλα τα βότανα) να συμβουλευτούμε τον θεράποντά ιατρό μας τόσο για τον εάν πρέπει όσο και σε ποια δόση. 

μάραθος ιδιότητες

* Κι ένα Πρακτικό Tip:

Για να βρούμε μάραθο δε χρειάζεται απαραίτητα να πάμε στο super market της γειτονιά μας. Μία βόλτα σε μία κοντινή εξοχική περιοχή είναι μίας πρώτης τάξεως αφορμή για ν' αναζητήσουμε το συγκεκριμένο μυρωδικό και να το κόψουμε απευθείας από τη γη καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι φυτρώνει ελεύθερα στους αγρούς – ανάμεσα στην αγριάδα και τα κάθε λογής χόρτα (βλ. photo). Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε την εμπειρία να το ξεχωρίσουμε και να το ξεδιαλέξουμε από την υπόλοιπη πρασινάδα. 

 

Κοινοποίηση