Λέιλαντ: ο ιδανικός καταπράσινος ‘φράκτης’

0

Το Λέιλαντ (Leyland) είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο φυτό που θυμίζει σε εμφάνιση το κυπαρίσι και θεωρείται ιδανικό για να φυτεύεται κοντά σε μάντρες καθώς η παρουσία μία σειράς από λέιλαντ κατά μήκος μίας μάντρας δημιουργεί ένα εξαιρετικό αισθητικά – καταπράσινο φράκτη.

Τα κλαδιά του λέιλαντ είναι ανοικτά, δίνοντας στο φυτό ένα σχήμα πυραμίδας και το φύλλωμά του έχει έντονα πράσινο χρώμα.

 

Β Α Σ Ι Κ Α  T I P S  Γ Ι Α  Τ Ο  Λ Ε Ι Λ Α Ν Τ :

 
λέιλαντ- leyland
 

i. Πρέπει να φυτεύεται σε σημεία που τα ''βλέπει'' γι' αρκετή ώρα, καθημερινά, ο ήλιος. 

Χρειάζεται αρκετό χώρο για ν' αναπτυχθεί – εξ' ου και πρέπει να φυτεύεται σε απόσταση περίπου ενός μέτρου από τη μάντρα. Η ίδια περίπου απόσταση πρέπει να τηρείται και μεταξύ των λέιλαντ – όταν τα φυτεύουμε δηλαδή το ένα δίπλα στο άλλο.

ii. Είναι ένα φυτό γενικά αρκετά ανθεκτικό στις ακραίες καιρικές συνθήκες – δηλαδή την πολύ ζέστη, τις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και το δυνατό αέρα.

iii. Αναπτύσσεται γρήγορα (το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα …20 μέτρα) και δεν λερώνει τον κήπο με πεσμένα φύλλα.

iv. Πότισμα: δεν έχει ιδαίτερες απαιτήσεις – καλό είναι να το δροσίζουμε που και που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

v. Ασθένειες:  το λέιλαντ είναι σε γενικές γραμμές ένα ανθεκτικό στις ασθένειες φυτό. Είναι πάντως ευαίσθητο στους μύκητες και εάν προσβληθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια με ράντισμα αφού συμβουλευτούμε γεωπόνο. 

vi. Κλάδεμα:  εάν θέλουμε να του δώσουμε ύψος το κλαδεύουμε χαμηλά – το αντίθετο κάνουμε όταν θέλουμε να το …μαζέψουμε. Πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν αφήσουμε το λέιλαντ να ψηλώσει αρκετά, το κλάδεμα το ψηλών κλαδιών δεν είναι πλέον και τόσο εύκολη υπόθεση. Απαραίτητη επίσης είναι η χρήση μπορντουροψάλιδου εάν θέλουμε να κάνουμε κλάδεμα μορφοποίησης – δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν 'πράσινο τοίχο' από λέιλαντ (βλ. φωτογραφία παραπάνω). 

Περίοδος κλαδέματος θεωρείται το διάστημα Νοέμβριος – Φεβρουάριος (ιδιαίτερα η περίοδος προς το τέλος του χειμώνα).

 

Κοινοποίηση