Όσα πρέπει να ξέρουμε για την πολύχρωμη Λαντάνα

0

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εάν κάποιος μας αναφέρει το φυτό λαντάνα μάλλον δεν θα καταλάβουμε για ποιό ακριβώς μας μιλάει. Εάν μας το δείξει όμως θα συνειδητοποιήσουμε ότι είναι από τα πιο δημοφιλή θαμνώδη φυτά που ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα μικρά λουλούδια του και το οποίο συναντάμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας μέσα στην πόλη καθώς οι περισσότεροι δήμοι το επιλέγουν για να στολίσουν τα παρτέρια στις νησίδες των κεντρικών δρόμων. Και όχι άδικα γιατί η λαντάνα έχει πολλά πλεονεκτήματα:

– Διαθέτει την ιδιότητα ν’ απλώνεται εντυπωσιακά καλύπτοντας ιδανικά τα παρτέρια και τις μάντρες των κήπων ενώ μπορεί να φθάσει έως και τα δύο μέτρα σε ύψος.

– Γεμίζει πολύχρωμα μικρά λουλούδια αποτελώντας μία οπτική πανδαισία όταν είναι στα φόρτε της. 

– Η περίοδος της ανθοφορίας της είναι μεγάλη, ξεκινώντας από τα μέσα της άνοιξης και κλείνοντας τον κύκλο της μέσα στο φθινόπωρο.

– Είναι γενικά ανθεκτική, με εξαίρεση τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Η φροντίδα που χρειάζεται η λαντάνα:

Πότισμα:  εάν και γενικά αντέχει στη ξηρασία, καλό είναι να την ποτίζουμε πιο συχνά όταν οι μέρες είναι πολύ ζεστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευδοκιμεί ακόμη και στα παραθαλάσια μέρη όπου τα περισσότερα φυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Κλάδεμα:  ένα καλό κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης θα βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξή της και κυρίως στην έντονη ανθοφορία της. Επίσης, η λαντάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται συχνές παρεμβάσεις για να της δώσουμε το σχήμα που θέλουμε καθώς αναπτύσσεται κι απλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.   

– Tέλος, για να τη φυτέψουμε επιλέγουμε μία θέση που έχει αρκετή ηλιοφάνεια καθώς ο ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξή της.

λαντάνα

Συμπερασματικά λοιπόν, εάν θέλουμε να καλύψουμε το φράκτη ή κάποιο παρτέρι στον κήπο μας, η λαντάνα διαθέτει όλο το απαραίτητο «πακέτο». Αναπτύσσεται γρήγορα – σε πλάτος και ύψος, κάνει υπέροχα μικρά πολύχρωμα λουλούδια και δε ζητάει πολλή φροντίδα. Α, και κάτι τελευταίο: είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσεις μ’ ένα χρώμα τα λουλούδια που κάνει μία λαντάνα. Κι αυτό γιατί κάθε άνθος αποτελεί από μόνο του μία πανδαισία διαφορετικών χρωμάτων.  

Κοινοποίηση