Κατιφές: προστατεύει τα λαχανικά, ομορφαίνει τον κήπο

0

Στον κατιφέ (ή κατηφέ ή καντιφέ) βρίσκει εφαρμογή το γνωστό »ζεις μονάχα μία φορά»! Γιατί ο πολύ διαδεδομένος στους ελληνικούς κήπους κατιφές είναι ένα εποχιακό λουλούδι με διάρκεια ζωής από τα μέσα της άνοιξης έως το χειμώνα. Και μετά; Μετά, φυτεύουμε άλλον!

Τα βασικά του χαρακτηριστικά και η περιποίηση που χρειάζεται:

– Κάνει θαυμάσια, πορτοκαλί, κόκκινα ή κίτρινα λουλούδια – ανάλογα με την ποικιλία. Αυτή με τα πορτοκαλί λουλούδια είναι και η πιο δημοφιλής.

– Θέλει ηλιόλουστα σημεία και κυρίως καθημερινό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν παραλείψουμε να το ποτίζουμε με μεγάλη συχνότητα το φυτό σύντομα θα μας δείξει τις συνέπειες της αμέλειάς μας καθώς τα σημάδια του μαρασμού του θα είναι εμφανή. Μία καλή λύση για τους …ξεχασιάρηδες είναι να χρησιμοποιήσουν στις γλάστρες τους ένα gel ποτίσματος το οποίο και θα καλύψει τις ανάγκες του φυτού γι’ αρκετές ημέρες.

– Για δυνατή ανθοφορία, πέρα από το νερό και τη χρήση την άνοιξη και το φθινόπωρο του ειδικού λιπάσματος γι’ ανθοφόρα που θα το βοηθήσει πολύ, δεν ξεχνάμε να κόβουμε τα λουλούδια του μόλις αυτά μαραθούν ώστε να δίνεται ώθηση στην παραγωγή καινούριων.

Προστατεύει τα λαχανικά. Πως γίνεται αυτό; Φυτεύουμε κατιφέδες ανάμεσα στις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα φυτά του λαχανόκηπου μας – σε συχνότητα ένα με δύο κατιφέδες ανά μέτρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κατιφές έχει διπλή ευεργετική δράση: οι εκκρίσεις από τις ρίζες του απωθούν τα βλαβερά σκουλήκια ενώ παράλληλα απωθεί από τα λαχανικά μας και τα βλαβερά έντομα. Σημαντική, διπλή, φυσική προστασία δηλαδή για το λαχανόκηπό μας.

– Τον κατιφέ μπορούμε να τον φυτέψουμε με σπόρο στις αρχές της άνοιξης ή ν΄ αγοράσουμε απευθείας έτοιμο το φυτό. Συνήθως επιλέγεται η δεύτερη λύση για λόγους …ταχύτητας αφού το κόστος της αγοράς του έτοιμου κατιφέ είναι πολύ προσιτό.

Κοινοποίηση