Καπένσια: μια πορτοκαλί ‘μπιγκόνια’ για το φράχτη μας

0

Την αποκαλούν και πορτοκαλί ‘μπιγκόνια’ μάλλον σχηματικά επειδή απ’ ότι λένε οι ειδικοί ανήκει στη συγκεκριμένη οικογένεια⋅  ωστόσο, δε θυμίζει σε καμία περίπτωση τη γνωστή μας «κλασική» μπιγκόνια (ή βιγόνια). Η καπένσια λοιπόν είναι ιδανική για φράκτες και πέργκολες καθώς αναπτύσσεται κι απλώνεται ταχύτατα ενώ κάνει κι αυτά τα θαυμάσια πορτοκαλί λουλούδια που δίνουν ένα υπέροχο τόνο στα σημεία του κήπου που θα τη φυτέψουμε.

Τα υπέρ της καπένσιας (και είναι αρκετά):

  • Είναι ένα πολύ ανθεκτικό στη ζέστη φυτό που χρειάζεται πολύ λίγο πότισμα,
  • Βολεύεται τόσο σε ηλιόλουστα (τα προτιμάει) όσο και σε ημισκιερά σημεία, 
  • Έχει παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινάει την άνοιξη και τραβάει έως τα τέλη του φθινοπώρου,
  • Αναπτύσσεται ταχύτατα και φτάνει σε μεγάλο ύψος καλύπτωντας ιδανικά φράκτες και μεσοτοιχίες,
  • Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα.

Τα κατά της καπένσιας:

  • Αναπτύσσεται κι απλώνεται υπερβολικά γρήγορα κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε, ως ένα βαθμό, ‘συνέχεια’ με το κλαδευτήρι στο χέρι (η ιδανική περίοδος για το βασικό κλάδεμα είναι αμέσως μετά το χειμώνα)
  • Δεν αγαπάει πολύ το κρύο και τους αέρηδες γι’ αυτό και είναι καλό να την φυτεύουμε σε σημεία που είναι σχετικά προφυλαγμένα (πάντως δεν είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φυτό κάτι που σημαίνει ότι μόνο σε ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα).

Συμπερασματικά λοιπόν, η καπένσια με τα εντυπωσιακά πορτοκαλί λουλούδια της πρέπει χωρίς αμφιβολία να είναι μια από τις βασικές μας επιλογές (κυρίως) για τον φράκτη ή την πέργκολά μας αλλά και για τα σημεία εκείνα του κήπου όπου θέλουμε να φυτέψουμε ένα αναρριχώμενο φυτό του οποίου η περιποίηση δε θα μας απασχολεί πολύ ενώ παράλληλα θα τους δίνει κι ξεχωριστό χρώμα με την ανθοφορία του. Γιατί η καπένσια έχει πραγματικά όλο το πακέτο: γρήφορη ανάπτυξη, minimum ανάγκες φροντίδας κι εντυπωσιακή ανθοφορία!

  Βιγόνια (μπιγκόνια): του μπαλκονιού αλλά & του σαλονιού!

Κοινοποίηση