Καλαγχόη: ένα φυτό για εξωτερικούς αλλά & εσωτερικούς χώρους

0

Όταν ψάχνουμε για ένα φυτό που να μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στο μπαλκόνι ή τον κήπο, η Καλαγχόη πρέπει σίγουρα να βρίσκεται μέσα στις πρώτες επιλογές μας. Κι αυτό γιατί είναι ένα παχύφυτο με θαυμάσια λουλουδάκια το οποίο ευδοκιμεί μία χαρά τόσο μέσα στο χώρο του σπιτιού μας (σε σημεία βέβαια που να τα ‘βλέπει’ ο ήλιος) όσο και σε ημισκιερά σημεία σε εξωτερικούς χώρους.

Η Καλαγχόη ή Καλαντίβα μάλιστα, συγκεντρώνει γενικότερα μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα που την κάνουν ένα ‘εύκολο’ φυτό το οποίο ομορφαίνει το χώρο μας χωρίς να ζητάει πολλά:

– Έχει ελάχιστες απαιτήσεις περιποίησης – ουσιαστικά απαιτεί τ’ απολύτως απαραίτητα από εμάς. Το βασικότερο που ζητάει δε, είναι ζεστές θερμοκρασίες. Έτσι όταν το θερμόμετρο πέφτει επικίνδυνα μπορούμε απλά να την πάρουμε από τον κήπο ή τη βεράντα και να την βάλουμε μέσα στο σπίτι. Γιατί όπως είπαμε η Καλαγχόη είναι ένα παχύφυτο που παίζει μία χαρά σε ‘διπλό ταμπλό’ – και μέσα και έξω από τους τέσσερις τοίχους.

– Ανθίζει θαυμάσια και σε ημισκιερά σημεία. Έτσι μπορεί να μας λύσει τα χέρια για μέρη όπου λόγω της μειωμένης άμεσης επαφής με την ηλιακή ακτινοβολία οι επιλογές μας είναι πολύ περιορισμένες.

– Είναι σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία.

 

Πρακτικά Tips για την Καλαγχόη:

→ Αναπτύσσεται πολύ καλύτερα στη γλάστρα παρά στο χώμα. 

→ Έχει εντυπωσιακά πλατιά φύλλα με οδοντωτές άκρες που όμως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς σπάνε εύκολα.

→ Για να ενισχύσουμε την Καλαγχόη χρησιμοποιούμε το γνωστό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα κήπου και το οποίο μπορούμε να ρίχνουμε περιοδικά – περίπου κάθε 15-20 ημέρες.

→ Όταν τα λουλούδια της μαραίνονται δεν τ’ αφήνουμε πάνω στο φυτό αλλά τα αφαιρούμε με προσοχή. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την ευκαιρία στο φυτό να ‘ξεκουραστεί’ και να επανέλθει με αυξημένη ανθοφορία.

Η Καλαγχόη ή Καλαντίβα λοιπόν, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι ένα πραγματικά ‘βολικό’ φυτό που μπορούμε να το τοποθετήσουμε άφοβα τόσο μέσα στο σπίτι – ιδανικά σε κάποιο πρεβάζι, όσο και στην βεράντα αλλά και τον κήπο σε σημεία που δεν τα βλέπει έντονα ο ήλιος και στα οποία άλλα φυτά δε θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Έχει εντυπωσιακά φύλλα και κάνει θαυμάσια μικρά λουλουδάκια (με δημοφιλέστερα τα κόκκινα, τα λευκά, τα κίτρινα και τα ροζ) που συνθέτουν μία συνολικά πολύ όμορφη εικόνα. Δε ζητάει πολύ πότισμα και είναι, γενικά, αρκετά ανθεκτική.  Ε, τα πλεονεκτήματά της είναι μάλλον προφανή…

Κοινοποίηση