Ημερολόγιο Κήπου: οι εργασίες στον κήπο μας το Νοέμβριο

0

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου αλλά και ο προάγγελος του χειμώνα που είναι ante portas -και- για τον κήπο μας. Οι κηπουρικές εργασίες ελαττώνονται σημαντικά και το Δεκέμβριο, προοδευτικά, σχεδόν σταματούν – εξ' ου και ο συγκεκριμένο μήνας ονομάζεται και "καθαρός".

Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον κήπος μας το Νοέμβριο:

Ρίχνουμε λίπασμα στα φυτά μας ώστε να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες 'καλές' βροχές που συνήθως συνοδεύουν το συγκεκριμένο μήνα και βέβαια εντείνονται τους επόμενους.

Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συσωρρευτεί απ' όλη τη φθινοπωρινή περίοδο και εκτός του ότι ευννοούν την ανάπτυξη μυκήτων μπορούν ν' αποφράξουν τις διόδους διαφυγής του βρόχινου νερού δημιουργώντας προβλήματα στην περίπτωση κάποιας έντονης και με διάρκεια βροχής.

Φροντίζουμε για τη στήριξη των πιο αδύναμων φυτών μας ενόψει του χειμώνα που έρχεται ώστε να μπορέσουν ν' ανταπεξέλθουν στις έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι και, κυρίως, το δυνατό αέρα.

► Ελαττώνουμε τη συχνότητα που ποτίζουμε ή και διακόπτουμε τελείως το πότισμα καθώς οι θερμοκρασίες είναι συνήθως σημαντικά χαμηλότερες.

► Είναι ο τελευταίο μήνας που μπορούμε να φυτέψουμε νέα δέντρα καθώς την περίοδο του χειμώνα λόγω κρύου και πιθανών παγετών υπάρχει "απαγορευτικό" για τη συγκεκριμένη εργασία.

► Επειδή το Νοέμβριο οι ώρες της ημέρας μειώνονται σημαντικά και η θερμοκρασία γενικά πέφτει, μεταφέρουμε τις γλάστρες με τα πιο ευαίσθητα φυτά σε σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού μας τα οποία απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή -για τη συγκεκριμένη περίοδο- ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα είναι κατά το δυνατόν προστατευμένα από το κρύο και το δυνατό αέρα.

► Επειδή τα χρυσάνθεμα βρίσκονται στο απόγειο της ανθοφορίας τους το συγκεκριμένο μήνα, φροντίζουμε να κόβουμε τακτικά τα ξερά άνθη ώστε να την ενισχύουμε. Παράλληλα, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, τους κάνουμε ένα γενναίο κλάδεμα το οποίο και θα τους δώσει τη δύναμη για ν' αναπτυχθούν και πάλι.

Τέλος, το Νοέμβριο μπορούμε να φυτέψουμε λαχανικά όπως λάχανο, μαρούλι, καρότα και ρόκα.

 

Κοινοποίηση