Ημερολόγιο κήπου: οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο τον Ιανουάριο

0

 Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που όπως και το Δεκέμβριο οι εργασίες στον κήπο μας βρίσκεται σε "ύφεση" με κύρια αιτία γι' αυτό τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεδομένου όμως ότι ο κήπος μας είναι ένα ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται και αυτή την περίοδο την περιποίησή του.

Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες εργασίες που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς:

 

Π ό τ ι σ μ α : όπως και το Δεκέμβριο φροντίζουμε να περιορίσουμε σημαντικά το πότισμα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των φυτών που χρειάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο, καθώς και οι ημέρες του μήνα που έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες της εποχής (π.χ. αλκυονίδες ημέρες). 

► Κ λ ά δ ε μ α : τον Ιανουάριο αρχίζουμε τα πρώτα κλαδέματα με στόχο είτε να ενισχύσουμε την ανθοφορία και καρποφορία των φυτών μας είτε να δώσουμε σε αυτά το σχήμα που επιθυμούμε (κλάδεμα διαμόρφωσης). Επίσης, αφαιρούμε τα ξερά και σπασμένα κλαδιά.

► Χ λ ο ο τ ά π η τ α ς : τον Ιανουάριο αραιώνουμε σημαντικά τα ποτίσματα, ελέγχουμε πιθανά σημεία όπου μπορεί να λιμνάζει το βρόχινο νερό και μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα.

► Καθαρίζουμε τακτικά τον κήπο μας από τα πεσμένα φύλλα (προσέχουμε ιδιαίτερα την πιθανή συσώρρευσή τους σε σημεία τα οποία προορίζονται για τη διαφυγή των βρόχινων νερών).   

► Προσέχουμε την πιθανή εμφάνιση παγετού και καλύπτουμε κατάλληλα τα ευαίσθητα φυτά ώστε να τα προστατεύσουμε (βλ. σχετικά προïόντα που διατίθενται στο εμπόριο, εδώ , εδώ κι εδώ). Στην περίπτωση που έχει χιονίσει και στα κλαδιά των φυτών μας έχει μαζευτεί πυκνό στρώμα χιονιού, τα καθαρίζουμε με προσοχή ώστε να μη σπάσουν από το βάρος του.

► Όπως και το Δεκέμβριο, έτσι και τον Ιανουάριο φροντίζουμε ώστε τα φυτά εσωτερικού χώρου να βρίσκονται μακριά από τις πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπες, air condition κ.ο.κ.).

► Ελέγχουμε συχνά τα πιατάκια στις γλάστρες μας για την περίπτωση που λιμνιάζει σε αυτές νερό από τις συχνές βροχοπτώσεις της εποχής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σαπίσει το ριζικό σύστημα των φυτών μας. 

► Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση των εργαλείων και μηχανημάτων του κήπου μας καθώς από τον επόμενο μήνα οι "δουλειές" στον κήπο αρχίζουν και πάλι να μπαίνουν σ' εντατικούς ρυθμούς.

► Αν και μετά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει ολοκληρωθεί αυτό δεν σημαίνει ότι το Αλεξανδρινό που αγοράσαμε για να στολίσει το σπίτι μας τα Χριστούγεννα είναι για πέταμα. Μπορούμε πλέον να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε κάποιο προστατευμένο σημείο της βεράντας μας ή ακόμη και να το φυτέψουμε στο χώμα.

 

Κοινοποίηση