Γιατί μαραίνονται εύκολα τα φυτά & τα λουλούδια μου

0

Κλασική περίπτωση: βλέπουμε ένα φυτό λουλουδιασμένο και θαλερό σ' ένα κατάστημα κήπου, σπεύδουμε να το αποκτήσουμε, διατηρείται σε αυτή την κατάσταση για κάποιες ημέρες και μετά αρχίζει σιγά σιγά η …καθοδική του πορεία. Έτσι, τα λουλούδια μειώνονται, το φυτό χάνει σταδιακά την αρχική του λάμψη και συνήθως σταθεροποιείται σε μία 'μεσαία' κατάσταση που όμως δεν έχει καμμία σχέση με την αρχική. Αυτή δηλαδή που μας έκανε να το αποκτήσουμε.

Και αναπόφευκτα έρχεται το ερώτημα, 'τι κάνω λάθος;'. Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω το φυτό μου τόσο λαμπερό και λουλουδιασμένο όσο όταν το αγόρασα; Λοιπόν, επειδή προσωπικά μου έχει συμβεί πολλάκις κι έχω επαναλάβει αντίστοιχες φορές το ερώτημα στον εαυτό μου, έχω καταλήξει σε μία σειρά από πρακτικές απαντήσεις που νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά:

Καταρχήν, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το κατάστημα κήπου ακριβώς επειδή πρέπει να πουλήσει φροντίζει ώστε τα φυτά του να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα. Αυτό σημαίνει πολύ λίπασμα, σωστή θερμοκρασία, πότισμα κ.ο.κ. Επίσης θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, συνήθως, η παρουσία του φυτού που αγοράζουμε στο κατάστημα είναι σχετικά σύντομη – το μεγάλο διάστημα της ζωής του θα το περάσει μαζί μας μετά την αγορά του.

To πρώτο πράγμα δε που πρέπει να κάνουμε όταν πρόκειται ν' αγοράσουμε ένα συγκεκριμένο φυτό είναι να περιγράψουμε στον υπεύθυνο τα δεδομένα του χώρου μας. Γιατί πολύ απλά το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να μην ταιριάζει στο χώρο μας. Κλασικό παράδειγμα: εάν θέλουμε να φυτέψουμε μία τριανταφυλλιά και το σημείο που θα τη φιλοξενήσει δεν το βλέπει ιδιαίτερα ο ήλιος μην τρέφουμε ελπίδες για μεγάλη ανθοφορία.

Εάν είμαστε πάλι βέβαιοι ότι ταιριάζει, δεν παραλείπουμε να ρωτήσουμε αναλυτικά τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η περιποίηση του φυτού που θ' αγοράσουμε. Τι είδους λίπασμα και πότε, πόσο συχνό πότισμα, τι είδους κλάδεμα και σε ποιες περιόδους, κ.ο.κ.  Όσο κι εάν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε από λουλούδια και φυτά δεν παύουμε να είμαστε ερασιτέχνες κηπουροί που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξέρουμε όλες τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυτού με συνέπεια, πιθανότατα, το φυτό μας να μην παίρνει τελικά την περιποίηση που θα έπρεπε.

Σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του φυτού που αγοράσαμε παίζει και το χώμα που θα το φυτέψουμε. Εάν λοιπόν το χώμα του κήπου μας δεν είναι καλής ποιότητας είναι καλύτερο να το φυτέψουμε σε μία γλάστρα την οποία θα έχουμε γεμίσει πριν με το κατάλληλο χώμα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη γλάστρα τα πράγματα είναι πολύ περισσότερο ελέγξιμα κι όσον αφορά τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα απ' ότι στο χώμα του κήπου. 

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να θυμόμαστε επίσης είναι ότι πρέπει ν' αποφεύγουμε τις υπερβολές στην περιποίηση του φυτού – συνήθως φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, ένα από τα πιο συχνά λάθη στο οποίο οι περισσότεροι πέφτουμε είναι το εξής: δείχνει το λουλούδι μου κάπως 'κομμένο'; Νερό και λίπασμα – φάρμακο 'δια πάσα νόσον'. Ναι, αλλά χρειάζεται όντως περισσότερο νερό ή πρέπει να του ρίξω λίπασμα τη συγκεκριμένη περίοδο; Μήπως η απάντηση στο πρόβλημα είναι άλλη; Μία ερώτηση στο κατάστημα που το αγοράσαμε θα μας βοηθήσει να πάρουμε τη σωστή απάντηση και να δώσουμε στο φυτό μας την τονωτική ένεση που όντως χρειάζεται. Γιατί εάν αυτό που του λείπει και προκαλεί το κιτρίνισμα των φύλλων του είναι π.χ. το σίδηρο, κανένα έξτρα πότισμα δεν πρόκειται ν' αναπληρώσει τη συγκεκριμένη έλλειψη. 

Τέλος, δεν πρέπει να είμαστε τελείως αρνητικοί στα φυτοφάρμακα. Προφανώς και κανείς δεν θέλει τα χημικά αλλά επειδή το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός είναι αναμενόμενο να έχει κι ασθένειες. Και για να συνέλθει από αυτές χρειάζεται φάρμακα. Τώρα εάν θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιο από τα πολλά "φυσικά" φυτοφάρμακα που πλέον μπορεί να βρεί κανείς ως συνταγές και στο internet, ακόμη καλύτερα. Όμως πριν το δοκιμάσουμε ρωτάμε κάποιον ειδικό ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουμε κακό αντί για καλό.

 

Για να συνοψίσουμε λοιπόν:  ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε ένα φυτό στην κατάσταση που το αγοράσαμε. Πάντα, φρέσκο, θαλερό και λουλουδιασμένο. Γιατί ειδικά τα λουλούδια, περνούν τον πρώτο σύντομο καιρό της ζωής τους στο φυτώριο και το κατάστημα κήπου και το μεγαλύτερο παρέα μας. Που σημαίνει σ' ένα περιβάλλον πολύ λιγότερο 'προστατευμένο' και με κάποιον που έχει πολύ λιγότερες γνώσεις για την περιποίησή τους. Άρα είναι μάλλον λογικό να μην βρίσκονται για μεγάλο διάστημα στην ίδια κατάσταση με αυτή που τ' αγοράσαμε. Από την άλλη όμως εάν ακολουθήσουμε τα παραπάνω tips ή έστω τα περισσότερα από αυτά, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να τ' απολαύσουμε σε καλή κατάσταση και για περισσότερο καιρό. Και κυρίως εάν όταν αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα δεν αυτοσχεδιάζουμε αλλά ρωτάμε και ψάχνουμε τις σωστές λύσεις από τους ειδικούς. Άλλωστε, ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχει το πραγματικό μεράκι για τον κήπο είναι η σωστή και συνεχής ενημέρωση για την περιποίηση που χρειάζονται τα φυτά μας.

 

……..Ο πρακτικός τύπος……..

 

Κοινοποίηση