Γεράνι: το πιο δημοφιλές λουλούδι στην Ελλάδα

0

Το γεράνι είναι ένα από τα ωραιότερα και ανθεκτικότερα στις καιρικές συνθήκες λουλούδια. Η σκούφια του κρατάει από τη Νότια Αφρική· ευδοκιμεί όμως ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες καθώς το ευννοούν οι κλιματολογικές συνθήκες και βέβαια στη χώρα μας όπου είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή λουλούδια.

Β Α Σ Ι Κ Α  T I P S :

> Το γεράνι χρειάζεται τακτικό πότισμα, όχι όμως στη συχνότητα άλλων αντίστοιχων φυτών ενώ προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους. Τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ωστόσο, το καθημερινό πότισμα είναι μάλλον απαραίτητο.

> Με τα πρώτα γερά κρύα η ανθοφορία του σταματάει, ωστόσο παραμένει καταπράσινο στολίζοντας κήπους και μπαλκόνια. Αυτό δε που είναι αξιοσημείωτο για το γεράνι είναι ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία, πράγμα σπάνιο για λουλούδι.

> Ένα μικρό μυστικό για να βοηθάμε το γεράνι μας να παράγει νέα λουλούδια είναι ν’ αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια και φύλλα όσο πιο συχνά μπορούμε. 

> Είναι σαφώς προτιμότερο να φυτεύεται σε σημείο που το βλέπει πολύ ο ήλιος κι όχι σε κάποιο σκιερό μέρος καθώς στην δεύτερη περίπτωση ναι μεν δε θα μαραθεί αλλά θα επηραστεί αρνητικά η ανθοφορία του.

> Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό με το γεράνι είναι ότι μπορεί ν’ αναπαραχθεί κι από ένα απλό κλαδί υφιστάμενου γερανιού το οποίο φυτεύουμε σε γλάστρα ή στο χώμα καθαρίζοντας το σε ύψος περίπου 5 εκατοστών από τη βάση του από υφιστάμενα φύλλα.

> Μπορούμε να το φυτέψουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι καλύτερο όμως να επιλέξουμε άνοιξη ή φθινόπωρο ώστε να προλάβει να προσαρμοστεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες που θ’ ακολουθήσουν, δηλαδή στο κρύο ή τη δυνατή ζέστη.

Γλάστρα VS Χώμα: Το γεράνι αναπτύσσεται εξίσου καλά τόσο απευθείας στο χώμα όσο και σε γλάστρα. Εάν θα έπρεπε να επιλέξουμε ωστόσο κάτι από τα δύο, η γλάστρα είναι σίγουρο ότι θα του προσφέρει περισσότερη ασφάλεια για ν’ αναπτυχθεί για 2 λόγους:

i. Το προστατεύει από την αγριάδα η οποία βρίσκει εύκολα χώρο ν’ αναπτυχθεί στο χώμα και εμποδίζει αντίστοιχα την ανάπτυξη λουλουδιών όπως το γεράνι.

ii. Επειδή ο κορμός και τα κλαδιά του είναι ευπαθή και δεν διαθέτουν τα «προστατευτικά» αγκάθια που έχει π.χ. η τριανταφυλλιά, μπορούν να σπάσουν εύκολα ακόμη κι από κάποιο κατοικίδιο που θα περάσει κάπως απρόσεκτα από δίπλα του.

Με λίγα λόγια το γεράνι είναι ένα φυτό ιδανικό για τους κήπους και τις γλάστρες μας. Δεν ζητάει ιδιαίτερη φροντίδα, είναι πολύ ανθεκτικό στις καιρικές μεταβολές και προσφέρει πλούσια ανθοφορία. Γι’ αυτό άλλωστε και κυριαρχεί στο ελληνικό τοπίο.

 

 

 

Κοινοποίηση