Σπέρνω σπόρους ή αγοράζω έτοιμα φυτά; Τι είναι προτιμότερο;

0

Ένα από τα βασικά διλήμματα που έχουν όλοι οι 'ερασιτέχνες' κηπουροί, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της ενασχόλησής τους με την κηπουρική, είναι εάν θα πρέπει να επιλέξουν να φυτεύουν το φυτό που τους ενδιαφέρει με σπόρο ή να το αγοράσουν έτοιμο και να το φυτέψουν στο χώμα ή τη γλάστρα·  να ξεκινήσουν δηλαδή την όλη διαδικασία από κάποιο στάδιο και μετά. Και η μία και η άλλη επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και εναπόκειται κυρίως στη διάθεση αλλά και την υπομονή του καθενός.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα συν και τα μείον κάθε μίας από τις δύο λύσεις για ν' αποφασίσουμε ποια είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στα δικά μας δεδομένα:

Φύτεμα με σπόρους:

+

– ξεκινάμε την όλη διαδικασία από την αρχή απολαμβάνοντας όλη τη διαδρομή του φυτού – από τη 'γέννα' έως το μεγάλωμά του.

– οι σπόροι είναι πολύ φθηνότερη λύση από το ν' αγοράσουμε το οποιοδήποτε 'έτοιμο' φυτό.

– μπορούμε να βρούμε και σπάνιες – παραδοσιακές ποικιλίες.

– ξεκινάμε την ενασχόλησή μας κάποιους μήνες νωρίτερα απ' ότι εάν αγοράσουμε ένα 'έτοιμο' φυτό.

– εάν δεν έχουμε μία κάποια προηγούμενη εμπειρία, η όλη διαδικασία μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές δυσκολίες καθώς το φύτεμα με σπόρο χρειάζεται ειδική φροντίδα μέχρι να βγει τελικά το φυτό.

– κάποιοι σπόροι μπορεί να πιάσουν και κάποιοι όχι. 

 

Αγορά έτοιμου φυτού:

+

– η όλη διαδικασία είναι πολύ ευκολότερη για κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με την κηπουρική.

– γλιτώνουμε χρόνο.

– υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πιάσει το φυτό μας καθώς έχει ήδη περάσει κάποια από τα πρώτα δύσκολα στάδια ενώ συνήθως επιλέγονται από τα φυτώρια ανθεκτικές ποικιλίες.

– υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος από το ν' αγοράσουμε σπόρους.

– χάνουμε τη μαγεία ενός μεγάλου μέρους της διαδικασίας'γέννησης' ενός νέου φυτού.

– οι γκάμα ποικιλιών των 'έτοιμων' φυτών που μπορούμε να βρούμε είναι συνήθως αρκετά περιορισμένη μόνο σε κάποιες πολύ βασικές. 

 

Όπως είναι φανερό λοιπόν, κάθε μία από τις δύο λύσεις έχει τα συν και τα πλην της. Κι εάν και η λύση της αγοράς ενός έτοιμου φυτού δείνει πιο ελκυστική για ένα αρχάριο στην κηπουρική, η διαδικασία του φυτέματος με σπόρο έχει την δική της μαγεία. Συνεπώς, τελικά, αυτό που  θα κρίνει την επιλογή μας είναι περισσότερο η διάθεση και ο χρόνος που μπορούμε ν' αφιερώσουμε στην όλη διαδικασία.

 

 

Κοινοποίηση