Δίκταμο: ένα βοτάνι από τα βουνά της Κρήτης

0

 Η Κρητική γη φημίζεται για την ποικιλία της σε βότανα τα οποία φύονται στις πλαγιές του Ψηλορείτη και στις υπόλοιπες ορεινές σειρές της Μεγαλονήσου. Εάν θα έπρεπε όμως να διαλέξουμε δύο από αυτά ως τα πιο ξακουστά, θα ήταν αναμφίβολα το Φασκόμηλο και το Δίκταμο. Κι εάν για το πρώτο τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, το δεύτερο είναι αρκετά άγνωστο στον περισσότερο κόσμο.

 Τ' όνομά του λοιπόν το Δίκταμο το πήρε από την οροσειρά Δίκτη στο Λασίθι της Κρήτης στην οποία και βρισκόταν σε αφθονία. Βέβαια το θαυμάσιο αυτό βότανο, το οποίο είναι ένα αυτοφυές πολυετές φυτό, μπορούμε να το συναντήσουμε κατ' ουσίαν στα περισσότερα βουνά της Κρήτης -κυρίως σε απόκρημνα σημεία- ενώ είναι πασίγνωστο από τα αρχαία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες. 

Το Δίκταμο (που στην Κρήτη είναι γνωστό κι ως Έρωντας) σαν ζεστό ρόφημα χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος και της γρίπης (αυτή είναι και η πλέον διαδεδομένη χρήση του), ενώ γενικότερα θεωρείται ότι έχει αντισπασμωδικές και τονωτικές ιδιότητες, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους και τον πονόδοντο. Παράλληλα από το δίκταμο παράγεται και θαυμάσιο αιθέριο έλαιο με πολλαπλές χρήσεις.

Επίσης το βοτάνι αυτό χρησιμοποιείται κι εξωτερικά ως κατάπλασμα καθώς εκτός των άλλων θεωρείται ότι έχει και σημαντικές αντισηπτικές κι επουλωτικές ιδιότητες.

Πως παρασκευάζουμε ένα ζεστό ρόφημα με δίκταμο

i. Ρίχνουμε 5-10 γραμμάρια δίκταμο σ' ένα λίτρο βραστό νερό,

ii. το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά,

iii. σουρώνουμε και το πίνουμε.

Καλό είναι να πίνουμε από το αφέψημα αυτό έως 2 φλιτζάνια την ημέρα και βέβαια κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό μας – κάτι που ισχύει φυσικά και για τις υπόλοιπες χρήσεις του.

Αξίζει τέλος να πούμε πως παρά την παρουσία του για αιώνες, το δίκταμο δυστυχώς θεωρείται πλέον ως είδος που κινδυνεύει μ' εξαφάνιση, γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονα η καλλιέργειά του ως ένας τρόπος για τη διάσωσή του.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Χρηστικά:

Που μπορούμε ν' αγοράσουμε Δίκταμο online:

MyHealthMarket

Tsai.gr

Monastiriaka.gr

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κοινοποίηση