Δεντρολίβανο: και στο χώμα και στη γλάστρα

0

Το Δεντρολίβανο (Rosmarinus Officinalis) είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Πρόκειται για ένα φυτό εξαιρετικά διαδεδομένο στην Ελλάδα, καθώς είναι πολυετές, αειθαλές, ανθεκτικό γενικά στις αλλαγές του καιρού και κυρίως με πολλαπλές χρήσεις. Το συναντάμε και αυτοφυές, σε ορεινές περιοχές – προτιμά δε τα ξηρά, πετρώδη και χέρσα εδάφη, εκεί που μπορεί να βρει κανείς και το φασκόμηλο, το θυμάρι κ.ο.κ.

Το δεντρολίβανο στολίζει τον κήπο με την πυκνή φυλλωσιά του (τα φύλλα του θυμίζουν πευκοβελόνες) ενώ κάνει και διακριτικά ανοιχτά μπλε, κυανόλευκα ή σπανιότερα λευκά άνθη.  Ανθίζει κυρίως άνοιξη και καλοκαίρι.

Μπορούμε να το φυτέψουμε τόσο απευθείας στο έδαφος όσο και σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι του σπιτιού μας – με μία στοιχειώδη περιποίηση (χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για συχνό πότισμα) θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια. Φτάνει δε, περίπου το ένα μέτρο σε ύψος.

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται στην μαγειρική, την αρωματοποιία αλλά και ως βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται ότι ως ρόφημα καταπραύνει τους σπασμούς της κοιλιάς, είναι αντιδιαβητικό και κατά του άσθματος. Επίσης θεωρείται γενικά ως αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης, ενώ η σκόνη από τα τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου βοηθά στην επούλωση των πληγών.  Φυσικά για τη χρήση του σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει ληφθεί πριν η σύμφωνη γνώμη του ειδικού ιατρού.

 

 

Κοινοποίηση