Αζαλέα: ένας πανέμορφος θάμνος γεμάτος λουλούδια

0

Η αζαλέα είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος θάμνος που έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί να λειτουργήσει ως φυτό τόσο εξωτερικού όσο κι εξωτερικού χώρου. Είναι πάρα πολλές δε οι ποικιλίες που υπάρχουν διαθέσιμες για να διαλέξουμε εκείνη που ταιριάζει στο γούστο αλλά και το χώρο μας.  

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά που πρέπει να ξέρουμε για την Αζαλέα η οποία έλκει την καταγωγή της από τα μέρη της Άπω Ανατολής:

Που τη φυτεύουμε:  είναι ένας θάμνος ιδανικός για τη γλάστρα και αγαπάει τα ημισκιερά σημεία που τα βλέπει αρκετά το φως χωρίς να τα «πνίγει». Αντίθετα έχει πρόβλημα με την έκθεσή της στη συνεχή και δυνατή ηλιακή ακτινοβολία.

Ανθοφορία: η αζαλέα ξεκινάει να βγάζει τα μονόχρωμα ή δίχρωμα λουλούδια της μέσα στην άνοιξη και η ανθοφορία της κρατάει γι’ αρκετό καιρό.

Τι χώμα και λίπασμα χρησιμοποιούμε:  Επειδή η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα (όπως η ορτανσία και η γαρδένια) χρειάζεται το ειδικό λίπασμα που αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία φυτών (βλ. ενδεικτικά εδώ κι εδώ) αλλά κι όξινο χώμα (βλ. ενδεικτικά εδώεδώ κι εδώ).

Τι πότισμα θέλει: Η αζαλέα δεν είναι ένα φυτό που το αφήνεις χωρίς νερό. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να την ποτίζουμε τακτικά περίπου κάθε 1-2 ημέρες και τους υπόλοιπους ζεστούς μήνες λίγο πιο αραιά.

Πως την κλαδεύουμε:  Κόβουμε τακτικά τα ξερά λουλούδια της ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία της ενώ όταν αυτή ολοκληρωθεί καλό είναι να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το κλάδεμα μορφοποίησης – το να προσπαθήσουμε να της δώσουμε δηλαδή ένα σχήμα διαφορετικό από αυτό που είναι το φυσικό της.

Extra Tip:  Επειδή η αζαλέα σαν οξύφιλο φυτό που είναι, έχει τις ιδιαιτερότητές της καλό είναι, προτού την αγοράσουμε, να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό εάν το σημείο που έχουμε επιλέξει να την τοποθετήσουμε είναι το κατάλληλο για ν’ αναπτυχθεί σωστά.

  Βιγόνια ή Μπιγκόνια:  του μπαλκονιού αλλά & του σαλονιού!

Κοινοποίηση