Αμυγδαλιά: μυρίζει άνοιξη

0

Η Αμυγδαλιά έλκει την καταγωγή της από τη Δυτική Ασία αλλά είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε πολλές χώρες και βέβαια στην Ελλάδα. Αυτό δε που την έχει κάνει να υμνηθεί από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη μουσική είναι η μοναδική της ιδιότητα να «φέρνει» την άνοιξη. Γιατί όταν η αμυγδαλιά ανθίσει, αποτελεί τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα ότι η άνοιξη δεν αργεί!

Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το υπέροχο αυτό καρποφόρο δέντρο: 

 

►  Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που μπορεί να φτάσει έως και τα 12 μέτρα και έχει φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή κι οδοντωτά. Ακριβώς επειδή είναι ένα μεγαλόσωμο δέντρο με κλαδιά που απλώνονται θα πρέπει να φυτεύεται σε μία ικανή απόσταση κάποιων μέτρων από τα υπόλοιπα δέντρα του κήπου μας.

►  Ανθίζει κυρίως το Φεβρουάριο κι αποτελεί όπως προείπαμε τον προάγγελο της άνοιξης που έρχεται. Τα άνθη της διατηρούνται γι’ αρκετό καιρό κι έχουν λευκορόδινο χρώμα.

► Το Κλάδεμα της αμυγδαλιάς:

Η αμυγδαλιά κλαδεύεται μέσα στο διάστημα Οκτωβρίου – Ιανουαρίου. Κατ’ αρχήν κλαδεύουμε τ’ άρρωστα, καχεκτικά ή σπασμένα κλαδιά του δέντρου όπως κι αυτά που έχουν φορά προς το εσωτερικό του κι εμποδίζουν τον αέρα και τον ήλιο να «κυκλοφορήσει» σωστά σε όλο το δέντρο. Eπίσης καλό είναι, κάθε χρόνο να κλαδεύουμε περίπου το 1/5 της καρποφόρας βλάστησης για τη σωστή ανανέωσή της.

►  Το πότισμα της αμυγδαλιάς:

Η αμυγδαλιά δεν απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα όσον αφορά το πότισμα και είναι ένα δέντρο, γενικά, εξαιρετικά ανθεκτικό στη ξηρασία. Όταν την ποτίζουμε, καλό είναι ν’ αποφεύγουμε να βρέχεται ο κορμός γιατί έτσι ευννοείται την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

►  Αμυγδαλιά και μέλι:

Η αμυγδαλιά είναι μία σημαντική πηγή γύρης για τα μελίσσια τα οποία την εποχή που αυτή ανθοφορεί ξεκινούν την δημιουργία γόνου και ανανέωση του πληθυσμού. 

►  Ποικιλίες αμυγδαλιάς:

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμυγδαλιάς με πιο διαδεδομένες την Ferragnes (γαλλικής προέλευσης που δίνει αμύγδαλα που χρησιμοποιούνται ως ξηροί καρποί), την Texas (αμερικανικής προέλευσης που χρησιμοποιείται κυρίως για μεταποίηση) και την Ferraduel. Οι δύο πρώτες είναι και αυτές που κυρίως καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

►  Ο καρπός – τ’ αμύγδαλα:

Ένας ακόμη από τους λόγους που η αμυγδαλιά είναι τόσο δημοφιλής είναι ο καρπός της – τ’ αμύγδαλα τα οποία και έχουν εξαιρετική θρεπτική αξία. Το αμύγδαλο αποτελείται από ένα εξωτερικό κέλυφος, το εξωκάρπιο που είναι γκριζοπράσινο και χνουδωτό. Όταν το ανοίξουμε συναντάμε ένα ξυλώδη φλοιό που μέσα του βρίσκεται το κυρίως μέρος του καρπού που το χρησιμοποποιούμε είτε ως τροφή είτε για επεξεργασία.

 

Κι ένα Πρακτικό Tip:

Όταν στην αμυγδαλιά του κήπου μας σχηματιστούν τα μπουμπούκια, κόβουμε μερικά κλαδάκια και τα βάζουμε σ’ ένα βάζο με νεράκι. Σε λίγο καιρό θ’ ανθίσουν φέρνοντας την άνοιξη στο σπίτι μας!

 

Κοινοποίηση