Αλεξανδρινό (ποϊνσέτια): το φυτό των Χριστουγέννων!

0

Αν και το Αλεξανδρινό (ή Ποϊνσέτια) δεν είναι ένα εποχιακό φυτό, γνωρίζει μεγάλες πιένες την περίοδο των Χριστουγέννων – εξ' ου και θεωρείται ως το κατεξοχήν φυτό της συγκεκριμένης περιόδου. 

Η σκούφια του κρατάει από την περιοχή του Μεξικού ενώ το σήμα κατατεθέν του δεν είναι τόσο τα λουλούδια του όσο τα κατακόκκινα φύλλα του (παρόμοια κόκκινα φύλλα συναντάμε ως ένα βαθμό και στη Βουκαμβίλια).

 

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του "Χριστουγεννιάτικου" Αλεξανδρινού:

– Πρόκειται για ένα φυτό που μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

– Χρειάζεται τακτικό πότισμα (το οποίο μειώνουμε όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία του) και μέτριο φωτισμό. Έτσι, το τοποθετούμε σε σημεία σχετικά φωτεινά μεν αλλά χωρίς άμεση κι έντονη έκθεση στον ήλιο.

– Όταν το έχουμε μέσα στο σπίτι προσέχουμε ώστε να είναι τοποθετημένο μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ, aircondition, σόμπες κ.ο.κ.).

– Όταν το έχουμε στο μπαλκόνι ή στο χώμα φροντίζουμε να είναι καλά προστατευμένο από τα ρεύματα.

Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία του Αλεξανδρινού (κάπου στα τέλη του Φλεβάρη) του κάνουμε ένα "γενναίο" κλάδεμα.

Προσοχή: όταν το κλαδεύουμε είναι απαραίτητο να φοράμε γάντια καθώς από τους βλαστούς του βγαίνει μία γαλακτώδης ουσία η οποία προκαλεί φαγούρα ενώ θεωρείται και δηλητηριώδης.

– Τέλος, όταν διαλέγουμε Αλεξανδρινό για ν' αγοράσουμε, προσέχουμε τα φύλλα του να μην έχουν "θαμπό" χρώμα ή να γέρνουν προς τα κάτω. Επίσης προσέχουμε να μην έχουν λεκέδες από το χαρακτηριστικό γαλακτώδες υγρό που προαναφέρθηκε γιατί αυτό φανερώνει πως υπάρχουν πληγές  στο φυτό.

 

Κοινοποίηση