Τα 5 λάθη που πρέπει ν’ αποφεύγουμε στις συνεντεύξεις για δουλειά

0

Είναι απολύτως αναμενόμενο η διαδικασία αναζήτησης δουλειάς μέσα στις σημερινές συνθήκες να είναι δύσκολη, αγχωτική και ψυχοφθόρα. Και γίνεται ακόμη δυσκολότερη εάν δεν αποφύγουμε κάποια βασικά λάθη που μπορούν να επηρεάσουν την τελική απόφαση του υποψήφιου εργοδότη. Ας δούμε λοιπόν τη λίστα με τα 5 πιο πιθανά που παρουσίασε το  Business Insider·  για να ξέρουμε εξαρχής τι πρέπει ν' αποφύγουμε:

1. Πρόχειρο βιογραφικό

Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη αλλά και η μορφή του βιογραφικού μας μπορεί να οδηγήσουν σε απόρριψη της υποψηφιότητας σας για την επίμαχη θέση τονίζει η Rosalinda Oropeza Randall, συγγραφέας του βιβλίου «Μην ρεύεστε στην αίθουσα συνεδριάσεων». «Αν το βιογραφικό σας είναι πρόχειρο, τότε όλοι θα υποθέσουν ότι είστε και εσείς» δηλώνει η Rosalinda.

2. Ανάσα που μυρίζει τσιγάρο ή ποτό

Ποτέ μην καπνίσετε πριν από τη συνέντευξη για δουλειά, λέει η Vicky Oliver, συγγραφέας του βιβλίου «301 έξυπνες απαντήσεις σε μια σκληρή συνέντευξη για δουλειά». «Ο μελλοντικός εργοδότης θα καταλάβει ότι καπνίσατε από τη μυρωδιά σας. Αν είναι καπνιστής ίσως δεν τον πειράξει αλλά συνήθως οι πιο πολλοί το έχουν κόψει» δήλωσε. Το ίδιο ισχύει και για το ποτό το οποίο μπορεί να καλμάρει τα νεύρα μας αλλά δεν μας κάνει ετοιμόλογους. 

3. Αργοπορία

Προσπαθούμε να μην αργούμε στη συνέντευξη γιατί θα κάνουμε αρνητική εντύπωση καθώς κινδυνεύουμε να θεωρηθούμε ανεύθυνοι και ασόβαροι. Και σίγουρα δεν είναι αυτή η πρώτη εντύπωση που θα θέλουμε να δώσουμε.
Φροντίζουμε να φτάσετε στο ραντεβού μας 15 λεπτά νωρίτερα. Αν πάμε νωρίτερα πίνουμε ένα καφέ κάτω από το κτίριο ή κάνουμτε βόλτες γύρω από το τετράγωνο. Το να εμφανιστούμε πολύ νωρίς είναι το ίδιο κακό με την αργοπορία μια και δείχνει ανυπομονησία και ανάγκη

4. Ψεματάκια και υπερβολές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης  

Δεν υπερβάλουμε για τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας. Ο σκοπός είναι να εντυπωσιάσουμε αλλά μη το παρακάνουμε. «Πείτε μόνο αυτά που είναι απαραίτητα» συμβουλεύει η Randall. 

5. Δεν ξεχνάμε να ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος είναι να μη ευχαριστήσει για τη συνέντευξη στην οποία συμμετείχε» δηλώνει η αρχισυντάκτρια του Business Insider, Jessica Liebman. «Μια μέρα μετά από τη συνέντευξη είναι καλό να επικοινωνήσετε με το γραφείο τηλεφωνικά ή μέσω emial και να ευχαριστήσετε για τη συνέντευξη που σας πήραν δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον σας για τη θέση που είναι διαθέσιμη» λέει η Liebman και προσθέτει: «Αλλιώς ο εργοδότης θα νομίζει ότι δεν σας ενδιαφέρει η δουλειά ή ότι είστε ανοργάνωτοι. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σας ξεχάσουν ή να σας απορρίψουν».

 

Κοινοποίηση