Μια βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

0

Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου θεωρείται από  πολλούς ο ωραιότερος δρόμος της Αθήνας. Κι όχι άδικα. Ένας δρόμος ιδανικός για μια απογευματινή βόλτα ή μια πρωινή Κυριακάτικη εξόρμηση που αποτελεί πραγματικά μία εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να ξεφύγει από την Αθήνα … μένοντας σε αυτήν. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ξεκινά από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας απέναντι περίπου από τις στήλες του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο λόφο του Φιλοπάππου.

Η πρόσβαση πανεύκολη: Ο σταθμός ‘Ακρόπολη’ του μετρό αποτελεί την πόρτα εισόδου στο πλακόστρωτο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Έξω από το σταθμό μικρά καφέ και ταβερνάκια αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για χαλαρή κουβεντούλα με την παρέα μας κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης. 

Προχωρώντας λίγα μέτρα βορειότερα βρισκόμαστε απέναντι στο άγαλμα του στρατηγού Μακρυγιάννη – στην αρχή του δρόμου. Για την ακρίβεια δεν είναι ακριβώς η αρχή του δρόμου καθώς προηγείται κι ένα μικρό κομμάτι που ξεκινά από τις στήλες του Ολυμπίου Διός το οποίο όμως πέρα από τη πεζοδρόμησή του δεν έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Γι’ αυτό και οι λάτρεις της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θεωρούν πως το βασικό κομμάτι του δρόμου ξεκινά από εκεί και μετά.

Όπως αρχίζουμε να ανηφορίζουμε, δεξιά μας βλέπουμε την είσοδο για την Πλάκα, μία περιοχή που από μόνη της αποτελεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την πόλη. Αριστερά βλέπουμε το μουσείο της Ακρόπολης, ένα χώρο που όποιος δεν τον έχει επισκεφτεί θα πρέπει να το εντάξει στο άμεσα προσεχές πρόγραμμά του.

μουσείο της Ακρόπολης

Ένα πραγματικό στολίδι που συγκεντρώνει καθημερινά πλήθη κόσμου που θέλουν να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματα που διαθέτει αλλά και τον εξαιρετικής αισθητικής χώρο του όλου οικοδομήματος.  Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ανοιχτό καθημερινά με ελάχιστες εξαιρέσεις μέσα στη διάρκεια του χρόνου (μπορούμε να δούμε εδώ αναλυτικά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του). Προσπερνώντας το μουσείο θα συναντήσουμε μια σειρά από όμορφα νεοκλασικά κτίρια – κυρίως του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα – σαν καρτ ποστάλ από την παλιά αρχοντική Αθήνα.

Προχωρώντας τώρα τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς τα πάνω αντικρύζουμε στα δεξιά μας το βράχο της Ακρόπολης και λίγο μετά το Ηρώδειο, ένα χώρο που πέρα από τη μνημειακή του αξία αποτελεί κάθε καλοκαίρι μία κοιτίδα πολιτισμού με τις εκδηλώσεις που γίνονται εκεί. Το Ηρώδειο, έχει ημικυκλικό σχεδιασμό, εντυπωσιακή όψη και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6.000 θεατές.

Τέλος, λίγο πριν την ολοκλήρωση της βόλτας μας, αριστερά συναντάμε ένα χώρο πρόσφατων ανασκαφών, τον Βωμό των Νυμφών όπου οι νεόνυμφοι συνήθιζαν κατά την αρχαιότητα να κάνουν τα τάματά τους στους θεούς.

Στην απόληξη της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και λίγο πριν βαδίσουμε την Αποστόλου Παύλου με κατεύθυνση προς το Θησείο, μία εξαιρετική επιλογή είναι να στρίψουμε αριστερά και να ‘χωθούμε’ μέσα στον καταπράσινο λόφο του Φιλοπάππου. Ένας πραγματικά μοναδικό τοπίο, κατάφυτο, δροσερό, με μονοπάτια πλακοστρωμένα με την επιμέλεια  του μεγάλου Δημητρίου Πικιώνη – ένας πραγματικός πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας. Στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το μνημείο του Φιλοπάππου ενώ λίγο μετά την είσοδό μας στο λόφο, ανηφορίζοντας το κεντρικό πλακόστρωτο θα συναντήσουμε στα δεξιά μας το φημισμένο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη

* Και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με καλό φαγητό ή ποτό:

1. Στο τέρμα του πεζόδρομου δεν κατευθυνόμαστε δεξιά προς Θησείο αλλά αριστερά όπου σε λίγο θα συναντήσουμε τον all time classic ‘Διόνυσο’ για φαγητό, καφέ ή γλυκό με θέα την Ακρόπολη.

2. Εάν ακολουθήσουμε το δρόμο δίπλα στο άγαλμα του στρατηγού Μακρυγιάννη μπαίνουμε στην Πλάκα όπου οι επιλογές για καλό φαγητό είναι αναρίθμητες.

3. Δεν παραβλέπουμε τα εστιατόρια και τα cafe που βρίσκονται απέναντι από το σταθμό μετρό της Ακρόπολης όπου, παρά το τουριστικό του σημείου, μπορούμε να βρούμε πολύ καλό φαγητό σε προσιτές τιμές. Στο συμπαθητικό μικρό ‘Λιόντι‘ μάλιστα, μπορούμε να γευτούμε και το εξαιρετικό Νεμεάτικο κόκκινο, λευκό ή ροζέ κρασί που διαθέτει και είναι παραγωγής του ίδιου του ιδιοκτήτη του.

Κοινοποίηση