5 tips για να μη σκεφτόμαστε τη δουλειά στις διακοπές

0

Οι ημέρες των διακοπών μέσα στη χρονιά είναι αυτό που ο κάθε εργαζόμενος περιμένει όπως ο …διψασμένος περιμένει λίγο νερό για να τον λυτρώσει από την αφόρητη ζέστη. Πως γίνεται όμως όταν αυτές οι ημέρες φθάνουν (είτε πρόκειται για τις συντομότερες διακοπές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα είτε γι' αυτές του καλοκαιριού) να μην μπορούμε να τις ευχαριστηθούμε όπως πρέπει καθώς οι υποχρεώσεις και το άγχος της δουλειάς μας κυνηγάει ακόμη και αυτή την περίοδο; Τι μπορούμε να κάνουμε για ν' απαλλαγούμε ακόμη κι από τη σκέψη της δουλειάς τις ημέρες αυτές;

5 απλές και -κυρίως- εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν για να είναι οι διακοπές μας … πραγματικές  δ ι α κ ο π έ ς :

 

 Προγραμματισμός.

Το να έχουμε εκπονήσει εξαρχής ένα βασικό πλάνο του τι θέλουμε να κάνουμε καθεμία από τις ημέρες των διακοπών μας θα μας βοηθήσει στο να μη χάνουμε χρόνο με σχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής ενώ η καθημερινή εφαρμογή του πλάνου μας δεν αφήνει χώρο και χρόνο για να γυρίζει το μυαλό στα της δουλειάς και του τι έχουμε αφήσει πίσω. Προγραμματισμός δε σημαίνει βέβαια την αγχωτική προσπάθεια του να προβλέψουμε την κάθε λεπτομέρεια αλλά ένα βασικό σχέδιο του τι θέλουμε να κάνουμε κάθε ημέρα – γιατί στις διακοπές η κάθε ημέρα είναι πολύτιμη.

 Εστιάζουμε σε αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Οι διακοπές είναι η κατεξοχήν περίοδος που κάνουμε αυτά που μας αρέσουν κι όχι αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Έχουμε ένα χόμπυ; Τώρα θα πρέπει να το απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μας ενδιαφέρουν κάποια βιβλία και την προηγούμενη περίοδο δεν υπήρχε ο χρόνος να τα διαβάσουμε; Οι διακοπές είναι η κατεξοχήν κατάλληλη περίοδος για διάβασμα – το μυαλό έχει αδειάσει από τις σκοτούρες της εργασίας και είναι πιο έτοιμο από ποτέ ν' απολαύσει ένα καλό βιβλίο. Είμαστε σινεφίλ; Τώρα είναι η περίοδος να εκδράμουμε στις αίθουσες. Μας αρέσει η φωτογραφία; Τη μηχανή επ' ώμου και φύγαμε.

 Οργανώνουμε μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις.

Ότι κι εάν συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα των διακοπών μας ποτέ δεν πρέπει να παραλείπουμε μία μικρή ή μεγαλύτερη εξόρμηση. Η αλλαγή παραστάσεων, η επαφή με την εξοχή και τη φύση, καθαρίζει το μυαλό από τα θέματα της δουλειάς που μας ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα και το γεμίζει με εικόνες και αρώματα που θα το ακολουθούν για ένα μεγάλο διάστημα παίζοντας καταλυτικό ρόλο ακόμη κι αργότερα σε περιόδους πίεσης κι άγχους.

 Εστιάζουμε στην οικογένεια και τους φίλους.

Στις διακοπές δεν έχει σημασία μόνο το τι κάνουμε αλλά και το με ποιούς το κάνουμε. Κι εάν θέλουμε να βγάλουμε από το μυαλό μας τη δουλειά πρέπει να την αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο – και δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους. Γι' αυτό και την περίοδο των διακοπών την αφιερώνουμε κυρίως σε όλα αυτά τα πρόσωπα που η υπόλοιπη περίοδος των ατελείωτων ωραρίων και υποχρεώσεων μας τα στερεί. 

 Η αρχή (των διακοπών) είναι το ήμισυ του παντός.

Τέλος, μία πολύ βασική συμβουλή. Για να βγάλουμε από το μυαλό μας τα της δουλειάς θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε από το πρώτο πρωινό που θα ξυπνήσουμε και δεν θα έχουμε να πάμε στο γραφείο. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε τον ελάχιστο χρόνο και χώρο για σκέψεις που γυρίζουν γύρω από το γραφείο. Εάν κάνουμε το λάθος να μην 'αποτοξινωθούμε' εξαρχής από τις σκέψεις της δουλειάς αυτές είναι σίγουρο θα μας κυνηγάνε όλες τις ημέρες των διακοπών. Προσπαθούμε λοιπόν εξαρχής ν' απομονώσουμε το μυαλό μας από οποιαδήποτε σκέψη αφορά τα επαγγελματικά. Είναι βέβαιο άλλωστε ότι σύντομα θα έρθουν και πάλι οι ημέρες που αυτές οι σκέψεις θα κυριαρχήσουν ξανά. Ας απολαύσουμε λοιπόν το μικρό ενδιάμεσο διάλλειμα που μας προσφέρεται. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το καταφέρουμε μάλιστα, πέρα από το αναγκαίο mind game που απαιτείται, είναι το ν' αφήσουμε κατά μέρος κι αυτά που μας θυμίζουν τα του γραφείου. Έτσι, εάν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας βασίζεται στον υπολογιστή δε θα ήταν άσχημο να τον αφήσουμε στην άκρη τις ημέρες των διακοπών. Άλλωστε στη ζωή υπάρχουν κι άλλα πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκοται εκτός της οθόνης του PC ή του tablet μας.

 

Κοινοποίηση