5 μυστικά για να περάσουμε καλά στις διακοπές μας

0

Αν και ίσως ο χαρακτηρισμός ΄μυστικά’ να μην είναι απόλυτα δόκιμος, τα 5 tips που ακολουθούν είναι λίγο πολύ πράγματα την αξία των οποίων όλοι ξέρουμε αλλά πολλές φορές αγνοούμε με αποτέλεσμα να μην γευόμαστε τη χαρά των διακοπών στο μέγιστο δυνατό βαθμό:

1. Η καλή προετοιμασία είναι πολύ χρήσιμη, οι υπερβολές απλά προσθέτουν άγχος.

Τα όρια μεταξύ της καλής προετοιμασίας και της προσπάθειας να τα προβλέψουμε όλα είναι δυσδιάκριτα. Η καλή προετοιμασία λοιπόν θα βοηθήσει σημαντικά στο να περάσουμε καλά, η προσπάθεια να μαντέψουμε την κάθε αναποδιά που …ίσως συμβεί ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι απλά θα προσθέσει άγχος και σ’ αυτή την περίοδο που υποτίθεται πως πρέπει να είναι αγχολυτική. Το χρειαζόμαστε;

2. Ξεκαθαρίζουμε μέσα μας το τι σημαίνει ‘περνάω καλά’.

Κι αυτό γιατί το τι σημαίνει ‘περνάω καλά’ για εμάς μπορεί κάλλιστα να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικό από το τι σημαίνει γι’ άλλους ανθρώπους – ακόμη και του φιλικού μας περιβάλλοντος. Η προσπάθεια λοιπόν να περάσουμε καλά ακολουθώντας το μοντέλο ζωής κάποιων άλλων θα φέρει μάλλον τ’ αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης χρειάζεται προσοχή στα πρότυπα ‘ευτυχισμένων’ διακοπών που προτείνουν στην TV, τo internet κι αλλού. Κρατάμε τα καλές ιδέες – που ταιριάζουν σε εμάς, δεν εξιδανικεύουμε όμως, δεν δημιουργούμε πρότυπα με βάση τις ζωές και τις προτάσεις κάποιων άλλων.

3. Προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα.

Πολλές φορές αλλιώς ξεκινάμε το σχεδιασμό των διακοπών μας κι αλλιώς μας έρχονται τελικά τα πράγματα. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που συχνά δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Το μυστικό εδώ λέγεται γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Το ότι όλα τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένουμε δε σημαίνει ότι πρέπει να βυθιστούμε στην απογοήτευση. Προχωράμε γρήγορα κι αποφασιστικά μπροστά, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και προσπαθούμε ακόμη και μέσα από μία αναποδιά να βγάλουμε στην επιφάνεια τη θετική πλευρά του πράγματος. Δεν ξεχνάμε: ο χρόνος των διακοπών περνάει γρήγορα και δεν ξανάρχεται παρά μόνο το επόμενο καλοκαίρι.

4. Ξεχνάμε το γραφείο.

Ξέρουμε, ξέρουμε. Μια κουβέντα είναι αυτό. Πολύ σημαντική όμως. Γιατί το άγχος και η πιεστική καθημερινότητα θα είναι εκεί να μας περιμένουν όταν γυρίσουμε. Το θέμα είναι πως θα διαχειριστούμε το λίγο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να τον περάσουμε μακριά από το γραφείο. Γι’ αυτό λοιπόν delete στα της δουλειάς για λίγες ημέρες. Είναι βασική προϋπόθεση για να περάσουμε καλά στις διακοπές μας.

5. Εστιάζουμε στους δικούς μας ανθρώπους.

Η περίοδος των διακοπών είναι η ιδανική περίοδος για να στραφούμε περισσότερο στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μακριά από την πίεση της καθημερινότητας, οι ημέρες των διακοπών προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για να ‘ξαναγνωρίσουμε’ τους δικούς μας ανθρώπους, να τους προσφέρουμε όλη μας την προσοχή, να τους ακούσουμε και να τους μιλήσουμε με ηρεμία. Να μοιραστούμε σκέψεις και στιγμές. Είναι τυχαίο άραγε που όταν γυρίζουμε τη μνήμη μας στο παρελθόν αναπολώντας κάποιες ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, μέσα στις πρώτες που μας έρχονται στο μυαλό είναι αυτές από κάποιες διακοπές;

Κοινοποίηση