Μια βόλτα στο Πάνειο όρος

0

Το Πάνειο όρος δεν είναι ένα από τα ιδιαίτερα διαφημισμένα βουνά στην Αττική. Δεν διαθέτει ίσως τις φυσικές καλλονές που διαθέτουν άλλες οροσειρές καθώς η βλάστησή του είναι κυρίως χαμηλή ενώ η μεγάλη φωτιά του 2007 αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην χλωρίδα του. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αττική ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια. Έχει μέγιστο υψόμετρο 636 μέτρα και είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της νότιας Αττικής μετά τον Υμηττό.

Η διαδρομή που προτείνουμε είναι μια πολύ καλή επιλογή για μια πρωινή Κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη μεγάλη διασταύρωση που βρίσκεται έξω από τα Καλύβια Θορικού και οδηγεί είτε στο κέντρο της πόλης είτε στον περιφεριακό δρόμο, είτε προς παραλιακή / Ανάβυσσο, είτε προς στο βουνό, επιλέγουμε την τέταρτη αυτή κατεύθυνση και ακολουθούμε τις ταμπέλες προς Πάνειο όρος. Ο δρόμος είναι καλός ακόμη κι όταν αρχίζουμε πλέον να ανεβαίνουμε το βουνό (με μικρές σύντομες εξαιρέσεις) και ακολουθούμε τη διαδρομή προς την κορυφή – δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή μας οδηγεί ο ίδιος ο δρόμος.

Τη λίγο κουραστική ανηφορική πορεία (έστω και με το αυτοκίνητο) αποζημιώνει η θέα που θα αντικρύσουμε όταν φθάσουμε στην κορυφή, όπου το μάτι μπορεί πλέον ν' αγκαλιάσει μέχρι πέρα το Σαρωνικό κόλπο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο έξω από ένα κοινόχρηστο (μάλλον δημοτικό) οίκημα που θα συναντήσουμε (δεν υπάρχει άλλο εξ' ου και δεν υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούμε) και το οποίο διαθέτει βεράντα με πάγκο για να απολαύσουμε το κολατσιό ή τον καφέ μας ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο. Λίγο πιο πέρα από το οίκημα αυτό, υπάρχει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που όπως μας ενημερώνει ο δικτυακός τόπος του Δήμου Σαρωνικού πιθανόν χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και ανήκει στο σπάνιο τύπο ναού σχήματος ελεύθερου σταυρού που η τρουλοκαμάρα είναι παράλληλη με τον κύριο άξονά του. Μάλιστα στην περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία αυτή, υπήρχαν μοναχοί που μόναζαν ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για τρέξιμο και παιχνίδι των παιδιών καθώς δεν είναι επίπεδη, είναι όμως ιδανική για περπάτημα στη φύση και κυρίως κόβει την ανάσα με την εκπληκτική θέα που προσφέρει. Φυσικά, μπορούμε στη συνέχεια να κατηφορίσουμε και πάλι προς την κεντρική διασταύρωση που αποτέλεσε την αφετηρία μας, επιλέγοντας είτε μια βόλτα στα Καλύβια με τις περίφημες ταβέρνες τους είτε προ την Ανάβυσσο όπου υπάρχει πλήθος επιλογών και ανοιχτού χώρου για ποδηλατάδα, παιχνίδι με τα παιδιά και φαγητό.

 

* ΥΓ.:  απαραίτητη προυπόθεση για να απολαύσουμε τη συγκεκριμένη Κυριακάτικη βόλτα είναι … να μη φυσάει. Το υψόμετρο και το…ανοιχτό του χώρου είναι απαγορευτικό για περπάτημα εν μέσω αέρα!

 

Κοινοποίηση