Η Κρύα στη Λιβαδειά: ιδανική για mini οικογενειακή εξόρμηση!

0

Είναι Κυριακή πρωί, είσαι στην Αθήνα με την οικογένεια και σκέφτεσαι μία μικρή ημερήσια απόδραση – πέρα από τα κλασικά που συνήθως κάνετε τα Σαββατοκύριακα. Κάπου κοντά αλλά εκτός Αθηνών βρε αδερφέ. Κάπου που να μπορείς να χαλαρώσεις, να περπατήσεις με τα παιδιά, να φας ή να πιεις το καφεδάκι σου, με ηρεμία.  

Τι προτείνουμε; Μια μικρή απόδραση 130 χιλιομέτρων περίπου, στη Λιβαδειά στην Κρύα!

Μα από πόλη σε πόλη; – θα ρωτήσει εύλογα κάποιος. Κι όμως αξίζει τον κόπο. Γιατί η Κρύα έστω κι εάν βρίσκεται μέσα στην Λιβαδειά, την πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, είναι ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς. Η περιοχή αποτελεί τις πηγές που τροφοδοτούν τον ποταμό της Έρκυνας – έτσι το κυρίαρχο στοιχείο της είναι τα τρεχούμενα νερά. Μάλιστα εδώ εικάζεται ότι βρισκόταν στην αρχαιότητα, το Μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης το οποίο και αποτελούσε τον προπομπό για τους Δελφούς.

 
Η Κρύα στη Λιβαδειά

Νερόμυλοι, μικροί καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια και τεράστια αιωνόβια πλατάνια συνθέτουν ένα τοπίο εξαίσιου κάλλους. Και το κυριότερο, στη Λιβαδειά – στην Κρύα, η τουριστική εκμετάλλευση είναι ήπια χωρίς να αλλοιώνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Έτσι, μπορεί κάποιος να περπατήσει με τα παιδιά του μέσα στο λιθόστρωτο, να καθίσει πάνω σε κάποιο από τα πέτρινα γεφυράκια ακούγοντας το απίστευτο κελλάρυσμα του νερού ή ακόμη και να βρέξει τα πόδια του στα γάργαρα νερά κατηφορίζοντας τα σκαλιά που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία της διαδρομής.

Κι εάν πεινάσει, υπάρχουν στην Κρύα οι τοπικές ταβέρνες με το περίφημο Λιβαδειώτικο σουβλάκι που λύνουν το πρόβλημα στη στιγμή!

 
Λιβαδειά-Κρύα

Το όλο τοπίο γαληνεύει απίστευτα μικρούς και μεγάλους, σε σημείο που δεν θες να φύγεις. Και αποτελεί μία τρανή απόδειξη ότι μπορεί να συνυπάρξει το αυθεντικό φυσικό τοπίο και η οργανωμένη πόλη χωρίς η δεύτερη να το αλλοιώνει.

Στη Λιβαδειά, στην Κρύα λοιπόν!

 
………………………………………………………………………………………………………
Χ ρ ή σ ι μ α :
 
………………………………………………………………………………………………………
 
 
Κοινοποίηση