Καρυές Λακωνίας: ταξίδι στους πρόποδες του Πάρνωνα

0

Καρυές Λακωνίας! Να πάτε τρέχοντας!

 
Όχι δεν ήξερα που ήταν οι Καρυές. Ήξερα μόνο ότι ακολουθείς την Εθνική προς Τρίπολη και την εγκαταλείπεις στην έξοδο για Σπάρτη. Μετά από 25 χλμ. διαδρομής στον εθνικό δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης  στρίβεις αριστερά. Πριν προλάβεις να χορτάσεις Πάρνωνα  και έχοντας διανύσει μόνο 10 χλμ. φτάνεις στη πλακόστρωτη και φιλόξενη πλατεία του Χωριού.   
Φύση σε οργασμό, ομορφιές παραδεισένιες και μια πλατεία για να μείνεις εκεί ως το ξημέρωμα! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο επίλογος για τις Καρυές. Αυτή τη φορά όμως είπα να ξεκινήσω ανάποδα, γιατί έχω μια εμμονή ότι μ’ αρέσει να το ξεκινάω από το τέλος.

Αρχές Ιουνίου λοιπόν και ημιμαραθώνιος Πάρνωνα στις Καρυές Λακωνίας. Αυτή ήταν και η αφορμή. Δυο ώρες μόνο μακριά από την Αθήνα, σε υψόμετρο 950 μέτρων, στους πρόποδες του Πάρνωνα,  ένα ορεινό χωριό που έχει τα πάντα, εκτός από εφημερίδες και περιοδικά. Σωστή παράλειψη, δεν έχεις χρόνο  να σπαταλήσεις στις Καρυές, άλλωστε έχει τόσα να σου πει και να σου δείξει το ίδιο το χωριό.

Μια ματιά στο παρελθόν:   

Παλιά ιστορία, παρότι δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα αρχαίου οικισμού, η περιοχή κατοικείτο  προ του τρωικού πολέμου. Στους Ομηρικούς χρόνους οι Καρυές ήταν ένας από τους 9 δήμους της αρχαίας Τεγέας. Ωστόσο εξαιτίας των πολέμων από τον 8ο έως τον 6ο π.X. αιώνα  δεν ήταν ξεκάθαρο που ανήκε. Μετά τον 6ο π.χ. αιώνα οι Καρυές ακολουθούν την τύχη της Σπάρτης. Ανυπότακτοι καθώς ήταν οι Καρυάτες, συμμαχούν με τους Θηβαίους το 369 π.X. όπως έπραξαν και οι Αρκάδες. Οι Σπαρτιάτες δεν τους συγχώρεσαν και  την επόμενη χρονιά η Καρυατική γη έγινε τόπος σφαγής όλων των κατοίκων της.
Πέρασαν πάνω από  30 χρόνια για να αποκτήσουν και πάλι την αυτονομία τους εκμεταλλευόμενοι την παρακμή της Σπάρτης.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο οι σλαβικοί πληθυσμοί ήρθαν και αφομοιώθηκαν πλήρως με τον τοπικό πληθυσμό. Επί Φραγκοκρατίας η περιοχή ονομάστηκε Αράχωβα -όνομα που κράτησε έως και τον εικοστό αιώνα-   από την αρχαία σλάβικη λέξη Rach που σημαίνει καρύδι. Το 1619 μΧ. η Αράχωβα ήταν το μεγαλύτερο χωριό της περιφέρειας με τα όρια της εδαφικής της δικαιοδοσίας που ορίστηκαν τότε να παραμένουν ίδια έως και σήμερα.
Στην πιο πρόσφατη ιστορία του 1821 οι Αραχωβίτες έλαβαν μέρος σε όλες της μάχες της περιοχής.   Το χωριό κάηκε ολοσχερώς το 1826. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό δραστηριοποιήθηκε τμήμα του εθνικού απελευθερωτικού μετώπου. Αποτέλεσμα αντιποίνων αυτής της οργανωμένης αντίστασης,  με βαρύτατες συνέπειες για τους κατοίκους του Χωριού, σφαγές, λεηλασίες και καταστροφές, συλλήψεις και βασανισμοί από τους Γερμανούς. Με μια λέξη θρήνος και σπαραγμός.   
  
Οι Καρυές σήμερα:      
 
Γράφοντας τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία για τις Καρυές, ειδικά για τα πιο πρόσφατα γεγονότα, δεν σας κρύβω  ότι αισθάνομαι βαθιά συγκλονισμένη. Διαπιστώνω κάθε φορά τους εμπνευσμένους αγώνες για ανεξαρτησία, την έννοια της πατρίδας  που τόσο λίγο εκτιμούμε όλοι εμείς οι νεότεροι. Παράλληλα εκτιμώ περισσότερο το μέρος και τους κατοίκους του. Ξέρετε γιατί. Νιώθω ότι όσοι ακολούθησαν έδωσαν ζωή στα συντρίμμια και νέα πνοή στον τόπο τους. Αγαπούν τις Καρυές και αυτό φαίνεται από άκρη σε άκρη. Πανέμορφο χωριό, πέτρινο, καθαρό και χαμογελαστό! Πως γίνεται θα μου πείτε. Δεν ξέρω να σας πω πως, σας λέω μόνο ότι μια χαρά τη μεταδίδει.
 

Ημερήσιο περιηγητικό πρόγραμμα στις Καρυές:                      

 

Κ α ρ υ ά τ ι δ ε ς :  Τα νεαρά κορίτσια της αρχαιότητας χόρευαν μοναδικά το λατρευτικό χορό Καρυάτις. Πρόκειται για  τις κόρες των Καρυών γνωστές για την κορμοστασιά τους, που  ονομάστηκαν Καρυάτιδες. Το μνημείο σύμβολο που δεσπόζει πάνω από την Πλατεία, στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών και ξεχωρίζει από μακριά, μιας και είναι πιστό αντίγραφο του τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου της Ακρόπολης – είναι από μόνο του ένας λόγος να ανηφορίσεις προς τα εκεί.

 
Π α ν α γ ί α  κ α ι  Π λ ά τ α ν ο ι  Μ ε ν ε λ ά ο υ :  Στο δρόμο προς τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας 400 μέτρα μακριά από το χωριό. Ο ναός κτίστηκε το 1900, στο χώρο που βρίσκονταν το «Ιερό της Αρτέμιδος», σύμφωνα με τους ιστορικούς. Η πρόσφατη συντήρηση ανέδειξε τμήματα από τον αρχαίο ναό.  Στον προαύλιο χώρο είναι ακόμη εκεί,  4 υπεραιωνόβιοι πλάτανοι τους οποίους φύτεψε ο Μενέλαος το 1100 π.χ.
 

Α γ ά λ μ α τ α  Μ ο υ σ ώ ν :  Δύο από τα αγάλματα που κοσμούσαν την πλατεία Ομονοίας μέχρι τα τέλη του 1950 βρήκαν θέση στις Καρυές. Αποτελούν δωρεά του Δήμου Αθηναίων και έχουν τοποθετηθεί επί της κεντρικής οδού στην είσοδο του Χωριού.

 

Κ ο ι ν ο τ ι κ ό  Ρ ο λ ό ι :  Στα δυτικά  του οικισμού, αγναντεύει  το χωριό, τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο, από το 1930. Ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς το 1944 και ξαναφτιάχτηκε το 1955.

 

Π ά ρ ν ω ν α ς  κ α ι  Μ ο ν ο π ά τ ι  Ε 4 :  Θα σας πω απλά ότι είμαστε στον Πάρνωνα και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Ο Πάρνωνας είναι γεμάτος από ωραίες διαδρομές και γραφικά χωριά, ιδανικός τόπος για ορειβασία και περιήγηση. Η διάσχιση του Ε4 στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών, ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας και μέσα από ένα δασικό δρόμο εισέρχεται στο Χωριό. Μετά από 2 1/2 ώρες περίπου το μονοπάτι καταλήγει μέσω μιας ιδιαίτερα όμορφης και εύκολης σχετικά  διαδρομής στα Βρέσθενα.

 
Ε π ι σ τ ρ ο φ ή  σ τ η ν  π λ α τ ε ί α :  Ίσως η πιο μελωδικά πολύβουη  πλατεία χωριού που έχω επισκεφτεί τελευταία. Μπορεί η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του Ημιμαραθωνίου να έπαιξε το ρόλο της, αλλά μια ματιά και στις άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται με πείθουν για τη ζωντάνια της. Απλώνεται σε τρία επίπεδα. Τριγύρω καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν στη σκιά των Πλατάνων.   
 
Κλείνοντας  θέλω να αναφερθώ στον Ημιμαραθώνιο Πάρνωνα που έγινε για πρώτη φορά φέτος την 8η Ιουνίου 2013. Αποτέλεσε αφορμή να αγαπήσω τις Καρυές. Ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση  από ανθρώπους με όραμα και μεράκι. Τι και αν μια ξαφνική καταιγίδα μας έβρεξε όλους για τα καλά. Όλα ήταν υπέροχα, η διαδρομή, η φιλοξενία, η φύση, το φαγητό. Όλα! 
 
Σημειώστε λοιπόν από τώρα ότι κάθε χρόνο αρχές καλοκαιριού έχετε  λόγο να πάτε στις Καρυές Λακωνίας. Άλλοι τρέχοντας και άλλοι περπατώντας! Όποια και αν είναι η ταχύτητα είναι βέβαιο ότι  «Οι Καρυές είναι ο τόπος που τον νοσταλγείς πριν τον επισκεφθείς και τον ονειρεύεσαι όταν τον γνωρίσεις».
 
 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Χ ρ ή σ ι μ α :
 
–  Karyes.gr : ένας ιστότοπος αφιερωμένος στις Καρυές (πληροφορίες, αξιοθέατα, τουριστικός & επαγγελματικός οδηγός)
 
–  Karyes.blogspot (απ’ όπου και η photo του άρθρου)
 
…………………………………………………………………………………………………………………………………….. 
 
 
Μίνα Ανωγιάτη
 
 
 
    
Κοινοποίηση