Άλσος Ιλισίων: ένας πράσινος παράδεισος πίσω από το Χίλτον!

0

Εάν δεν το γνώριζες από πριν και ακούσεις ότι υπάρχει ένας καταπράσινος πνεύμονας με έκταση 150 στρεμμάτων πίσω από το …Χίλτον, η πρώτη -λογική- αντίδραση είναι ότι πρόκειται για αστείο. Μόνο που -ευτυχώς- δεν είναι καθόλου αστείο. Γιατί το σχετικά άγνωστο, αλλά εντυπωσιακό άλσος των Ιλισίων βρίσκεται όντως πίσω από τη Μιχαλακοπούλου στο ύψος του Χίλτον. Εκτείνεται δε σε μία κατάφυτη έκταση σχεδόν 150 στρεμμάτων από την Ίωνα Δραγούμη (δεύτερη παράλληλος της Μιχαλακοπούλου) έως και την Ούλοφ Πάλμε. Έχει είσοδο στην Ιώνα Δραγούμη στο πλάι της αυλής της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων αλλά κι από άλλα σημεία στους δρόμους που βρίσκονται τα όρια του.

Και είναι  κ α τ α π ρ ά σ ι ν ο. Με πανύψηλα πεύκα που δεν αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν και επιβλητικά κυπαρίσσια που πρέπει να τεντώσεις για τα καλά το κεφάλι για ν’ αντικρίσεις την κορυφή τους. Και μ’ ένα μεγάλο εσωτερικό οδικό δίκτυο που αποτελείται από πολλά λιθόστρωτα αλλά και χωμάτινα μονοπάτια. Τι μπορείς να κάνεις στο άλσος των Ιλισίων;

άλσος Ιλισίων - Χίλτον

– Χαλαρό τζόκινγκ ή απλό περπάτημα.

– Βόλτα με όλη την οικογένεια αφήνοντας τα παιδιά να ‘ξεσαλώσουν’, καθώς στο χώρο -πέρα από την ατελείωτη έκταση για τρέξιμο και παιχνίδι- υπάρχουν και τρεις παιδικές χαρές.

άλσος-Ιλισίων-παιδική-χαρά

– Κυριακάτικο πικ νικ πάνω στο φυσικό στρώμα που δημιουργούν οι αναρίθμητες πεσμένες πευκοβελόνες (για σκέψου το, πικ νικ πίσω από το …Χίλτον!).

Κυρίως όμως μπορείς να κάτσεις σ’ ένα από τα πάμπολλα διαθέσιμα παγκάκια, να κλείσεις τα μάτια και ν’ συντονίσεις την ακοή σου με τα τιτιβίσματα των πουλιών που πλημμυρίζουν τα δέντρα. Κι όλα αυτά σε απόσταση 10 λεπτών από το Σύνταγμα!

Εάν υπάρχουν θέματα που θα σε προβληματίσουν; Τα …κλασικά που ισχύουν για τα περισσότερα άλση και πάρκα στην Αττική. Μία εγκατάλειψη που είναι εμφανής στα παγκάκια και τις πολλές πέτρινες βρύσες που υπάρχουν όπως και τα διάσπαρτα σημάδια της δικής μας κακής συμπεριφοράς απέναντι σε αυτό το θαυμάσιο πράσινο πνεύμονα. Όμως είναι τέτοια η ομορφιά του τοπίου και η ηρεμία που αποπνέει που αυτά τα προβλήματα φαίνονται πραγματικά δευτερεύοντα.  

Και για το τέλος, 2 σταγόνες ιστορία: το ΄Άλσος Συγγρού όπως ήταν η αρχική του ονομασία (λόγω της γειτνίασής του με το γνωστό εξειδικευμένο σε δερματολογικές παθήσεις νοσοκομείο) έχει τις απαρχές του στις μεγάλες αναδασώσεις που έγιναν πριν περίπου 110 χρόνια στην Αττική με πρωτοβουλία τότε της βασίλισσας Σοφίας. Παραχωρήθηκε δε στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το Δασαρχείο στο Δήμο Αθηναίων στο δήμο, παραμένοντας από τότε ανοιχτό ως δημοτικό άλσος, ευρύτερα γνωστό πια ως άλσος των Ιλισίων.

 

Χρηστικές Πληροφορίες:

Χάρτης Άλσους Ιλισίων @ Google Maps

 

Κοινοποίηση