Αίγινα: 40 λεπτά από τον Πειραιά!

0

 Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο νου είναι απλή: γιατί στην Αίγινα;

Οι απαντήσεις πολλές:

– Γιατί είναι ένα όμορφο νησί.

– Γιατί είναι κοντά στην Αθήνα.

– Γιατί έχει μεγάλη ιστορία που αποτυπώνεται στους σπουδαίους αρχαιολογικούς του χώρους αλλά και δυνατό "σήμερα".

– Γιατί συνδυάζει πράσινο και θάλασσα.

– Γιατί μία οικογένεια μπορεί εκεί να κάνει θαυμάσιες διακοπές, οικονομικά,

αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

Η Αίγινα είναι ένα νησί στο οποίο η πρόσβαση από το λιμάνι του Πειραιά είναι εύκολη λόγω των πολύ συχνών δρομολογίων καθημερινά αλλά και γρήγορη – 40 λεπτά περίπου με τα δελφίνια, 1 ώρα κι ένα τέταρτο με το καράβι της γραμμής.

Η πόλη της Αίγινας είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι απόλυτα φιλική προς τον επισκέπτη. Η καρδιά της χτυπά στην παραλιακή διαδρομή με τα παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα καφέ κι εστιατόρια αλλά και τους κοντινούς εσωτερικούς δρόμους. 

Αριστερά από το λιμάνι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας που αποτέλεσε την ακρόπολη του νησιού κατά την αρχαιότητα. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να τον επισκεφθεί όπως και το καλά οργανωμένο μουσείο που βρίσκεται εκεί.

Αφαία

Άλλος ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα είναι η Αφαία. Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας στα βόρεια του νησιού, χωμένος μέσα στο πράσινο και με θέα το απέραντο γαλάζιο, είναι πραγματικά εντυπωσιακός καθώς μάλιστα διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.

Αυτό που βέβαια είναι η αιτία για να συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στην Αίγινα είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, του "αγίου του Εικοστού αιώνα" όπως έχει χαρακτηριστεί, το οποίο και δεσπόζει στο δρόμο από την πόλη της Αίγινας προς την Αγία Μαρίνα με την καινούργια εκκλησία να είναι πραγματικά εντυπωσιακή – μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια. Ο άγιος Νεκτάριος έζησε στη μονή για αρκετά χρόνια και κοιμήθηκε το έτος 1920. Η μνήμη του δε, γιορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου.

Οι πιο φημισμένες παραλίες του νησιού τώρα, είναι η Αγία Μαρίνα η οποία και συγκεντρώνει πλήθη παραθεριστών, η Πέρδικα, η Μονή, ο Μαραθώνας, η Αιγινίτισα. Μία πραγματικά υπέροχη παραλία που ξεχωρίζει ωστόσο, ένας εξαίσος κλειστός κολπίσκος με πεντακάθαρα γαλάζια νερά, είναι το Κλίμα ή Κλήμα, αριστερά στο δρόμο προς την Πέρδικα – στην περιοχή Κλειδί. Η πρόσβαση δεν είναι δύσκολη, ο δρόμος κατηφορικός μεν αλλά αρκετά βατός και το αποτέλεσμα αποζημιώνει και με το παραπάνω!

Και βέβαια όποιος επισκεφτεί την Αίγινα δεν γίνεται να μη γευθεί το προïόν – σήμα κατατεθέν της περιοχής, το Αιγινίτικο φυστίκι, ένα πραγματικά υπέροχο έδεσμα. Άλλωστε όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα του στο νησί θα αντικρύσει τις φυστικιές οι οποίες και κυριαρχούν στη γεωργική ζωή της περιοχής. 

Εν κατακλείδι λοιπόν, η Αίγινα είναι ένας πολύ καλός προορισμός για οικογενειακές διακοπές – ιδιαίτερα για όσους ζουν στην περιοχή της Αττικής. Είναι ένα όμορφο, φιλικό προς τον επισκέπτη νησί που μπορεί να του καλύψει μία μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων κι όπου σίγουρα θα μπορέσει να περάσει κάποιες ημέρες ξεγνοιασιάς κι αποφόρτισης από την πιεστική πραγματικότητα της καθημερινότητας. Λόγω δε του ότι είναι κοντά στον Πειραιά είναι ιδανική ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο καθώς ο χρόνος που σπαταλιέται στο πήγαινε – έλα είναι ασήμαντος, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για νησιωτικό προορισμό. 

 

Κοινοποίηση