Παραδοσιακό τζάκι: θαλπωρή και χαλάρωση

0

Το παραδοσιακό τζάκι θεωρείται από πολλούς ως μια εναλλακτική λύση για τη θέρμανση του σπιτιού καθώς το κόστος των ξύλων είναι όντως σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, το τζάκι έχει τη δυνατότητα να θερμάνει σωστά εννιαίους χώρους και κυρίως αυτούς που βρίσκονται πέριξ του. Δηλαδή από μόνο του δεν είναι μια ολοκληρωμένη λύση εναλλακτικής θέρμανσης, εκτός κι εάν μιλάμε για τις νεότερους τύπους τζακιών όπως τα ενεργειακά. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια σημαντική πηγή θαλπωρής και κυρίως χαλάρωσης κι αυτό δεν είναι λίγο στις μέρες μας.

Απλά, για να απολαύσουμε αυτή τη θαλπωρή σωστά χρειάζεται να έχουμε κατά νου κάποια βασικά θέματα σε σχέση με τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα:

– Είναι καλό να διατηρούμε την περιοχή γύρω από το τζάκι όσο το δυνατόν 'καθαρή'. Διακοσμητικά, εύφλεκτα αντικείμενα και γενικότερα οτιδήποτε μη απαραίτητο, καλό είναι να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας.

– Χαλιά, μοκέττες κ.λ.π. επίσης πρέπει να παραμένουν μακριά από την εστία. Εάν θέλουμε να υπάρχει κάτι που να καλύπτει το πάτωμα – σχετικά κοντά, ας προτιμήσουμε τα ειδικά χαλιά που πωλούνται στα καταστήματα με είδη για το τζάκι ή το σπίτι γενικότερα.

Ενδεικτικά links:

http://velentzas.com.gr/xalia/halia/category-328/

http://www.e-tzaki.gr/index.php?page=shop.browse&category_id=12&option=com_virtuemart&Itemid=53&vmcchk=1&Itemid=53

– Τα παιδιά είναι καλό να πλησιάζουν το τζάκι πάντοτε συνοδεία ενηλίκου. 

– Δεν χρησιμοποιούμε εύφλεκτα υλικά, όπως βενζίνη, κηροζίνη κλ.π. για να ανάψουμε τη φωτιά ή να τη δυναμώσουμε. Τη συγκεκριμένη δουλειά την κάνουν μια χαρά τα ειδικά δαδιά που πωλούνται στα καταστήματα από τα οποία προμηθευόμαστε τα ξύλα ή και απλά μικρά κλαδάκια – ξερά φυσικά.

– Τα 'σκληρά' ξύλα όπως οξιά, δρυς και ελιά θεωρούνται ιδανικά ξύλα για μια καλή φωτιά που διαρκεί. Αντίθετα το πεύκο δημιουργεί πολύ έντονη φλόγα που όμως διαρκεί λιγότερο ενώ μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα λόγω του ρετσινιού που περιέχει.

– Η σωστή συντήρηση (καθαρισμός) της καμινάδας καθώς και της εστίας είναι απαραίτητη για την σωστή απόδοση του τζακιού. Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και πάντα από εξειδικευμένο συνεργείο.

– Η τοποθέτηση αντιανεμικού καπέλου στην καμινάδα βοηθάει τόσο στη σωστή καύση των ξύλων όσο και στο να μην 'καπνίζει' το τζάκι. 

– Όταν ανάβουμε το τζάκι φροντίζουμε να τοποθετήσουμε αρχικά ένα χοντρό ξύλο στο βάθος της εστίας και 2 άλλα κάθετα – σε σχήμα -περίπου- πυραμίδας. Στο κενό ανάμεσα, τοποθετούμε τα ειδικά δαδιά ή τα ξερά κλαδάκια ως προσανάμματα. Κατόπιν, με ένα μεγάλο σπίρτο ανάβουμε τα προσανάμματα. Σιγά σιγά θ' αρχίσει να αναπτύσσεται η απαραίτητη θερμότητα και μόλις η φωτιά ανάψει για τα καλά μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε διορθώσεις θέλουμε (μετακινήσεις ξύλων κ.λ.π.). Σημαντική λεπτομέρεια: δεν πρέπει να 'στοιβάζουμε' τα ξύλα πάνω στην εστία. Θα πρέπει τα ξύλα ν' 'αναπνέουν' μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό η φωτιά ανάβει ευκολότερα και επεκτείνεται σωστά.

– Τέλος, φυλάσσουμε τα ξύλα, κατά προτίμηση σε χώρους με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. Τοποθετούμε το ένα ξύλο πάνω στο άλλο ενώ φροντίζουμε να τοποθετούμε μία βάση μεταξύ των ξύλων και του εδάφους.

 

 

 

 

Κοινοποίηση