Οι 5 απαραίτητες κινήσεις πριν φύγουμε από το εξοχικό

0

Είναι, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα τυχεροί όσοι αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης διαθέτουν κάποιο εξοχικό σπίτι καθώς έχουν μία σίγουρη και οικονομική επιλογή για τις διακοπές τους. Από την άλλη όμως, ένα σπίτι συνεπάγεται και κάποιες έξτρα σκοτούρες – ιδιαίτερα μάλιστα όταν χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες περιόδους μέσα στο χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν τις 5 απαραίτητες δουλειές που πρέπει να κάνουμε προτού κλείσουμε το εξοχικό μας κι επιστρέψουμε στη βάση μας, ώστε να βρούμε τα πράγματα όπως πρέπει την επόμενη φορά που θα επιστρέψουμε:

 

1. Κλείνουμε την κεντρική βάνα παροχής νερού.

Μία από τις πλέον επίφοβες δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορούμε να συναντήσουμε όταν επιστρέψουμε μετά από καιρό στο εξοχικό, είναι μία διαρροή νερού. Τόσο για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει όσο και για τις οικονομικές της συνέπειες. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το αποτρέψουμε είναι να κλείσουμε την κεντρική παροχή.

Εάν πάλι αυτό, για κάποιο λόγο, δεν μπορεί να γίνει (π.χ. αφήνουμε ενεργοποιημένο το αυτόματο πότισμα) θα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουμε το διακόπτη παροχής νερού στο καζανάκι καθώς και να ελέγξουμε ότι είναι κλεισμένες καλά όλες οι βρύσες του σπιτιού.

2. Κλείνουμε τον κεντρικό διακόπτη του ρεύματος.

Είναι πάντα προτιμότερο να κλείνουμε τον κεντρικό διακόπτη του ρεύματος – ιδιαίτερα όταν θα περάσει καιρός έως ότου επιστρέψουμε. Εάν αυτό δε γίνεται (γιατί θέλουμε π.χ. ν' αφήσουμε ενεργό το ψυγείο) ελέγχουμε σχολαστικά ότι έχουμε κλείσει όλες τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές και τις έχουμε βγάλει από την πρίζα.

3. Κάνουμε ένα γενικό ξεκαθάρισμα στο ψυγείο.

Το βασικό κριτήριο για το τι θα αφήσουμε στο ψυγείο και το τι θα πάρουμε από αυτό είναι το πότε θα επιστρέψουμε ξανά στο εξοχικό μας. Εάν αυτό πρόκειται να γίνει σύντομα, παίρνουμε από το ψυγείο μόνο τα πράγματα που χρειαζόμαστε ή είναι επίφοβα να χαλάσουν ή έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης. Εάν πάλι η επόμενη περίοδος επιστροφής αργεί, κάνουμε ένα πιο ριζικό ξεκαθάρισμα.

4. Καθαρίζουμε και τακτοποιούμε το χώρο.

Είναι βέβαιο ότι στο τέλος των διακοπών το εξοχικό δε βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση. Κάτι το παιχνίδι των παιδιών, κάτι η δική μας χαλαρή διάθεση, κάτι οι οινοποσίες με φιλικές παρέες έχουν αναστατώσει το χώρο.

Η γενική καθαριότητα λοιπόν είναι απαραίτητη για 2 λόγους:

i. τα υπολείματα τροφών που θα μείνουν θ' αποτελέσουν σίγουρα εστία προσέλκυσης κάποιων απρόσκλητων ''επισκεπτών''  και,

ii. στην επόμενη επίσκεψη στο εξοχικό θα βρούμε ένα σπίτι έτοιμο προς χρήση, κάτι που εάν ο χρόνος που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι περιορισμένος  θα διευκολύνει σίγουρα πολύ.

5. Ασφαλίζουμε το σπίτι.

Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη απ΄ όλες τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε πριν φύγουμε από το εξοχικό μας. Πιο συγκεκριμένα:

i. Ελέγχουμε σχολαστικά ότι όλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι καλά κλεισμένες και ασφαλισμένες.

ii. Τον ίδιο έλεγχο κάνουμε και σε άλλα κτίσματα που πιθανόν να βρίσκονται κοντά στο κυρίως οίκημα – κάποια αποθήκη ας πούμε.

iii. Eλέγχουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει κάποια εργαλεία στο χώρο έξω από το σπίτι. Μην ξεχνάμε ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τον υποψήφιο διαρρήκτη.

iv. Τέλος, ενεργοποιούμε το συναγερμό – εφόσον υπάρχει και κλειδώνουμε προσεκτικά την εξώπορτα.

 

Είμαστε πλέον  έτοιμοι ν' αναχωρήσουμε. Κρατάμε στη σκέψη μας τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε με την οικογένεια και τους φίλους μας και αρχίζουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε την επόμενη φορά που θα επιστρέψουμε!

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ