Στο Εξοχικό Σπίτι για τα Χριστούγεννα

0

Για όσους έχουν αυτή την επιλογή, το εξοχικό σπίτι αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για τις διακοπές της περιόδου των Χριστουγέννων. Κι αυτό γιατί πρώτον τα έξοδα που απαιτούνται είναι σχετικά περιορισμένα ενώ παράλληλα, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία γι' όλη την οικογένεια να περάσει λίγο χρόνο παρέα στην εξοχή και μάλιστα χωρίς τα άγχη της καθημερινότητας.

Επειδή ωστόσο και το εξοχικό σπίτι χρειάζεται μία σχετική προετοιμασία για να φιλοξενήσει την οικογένεια στις διακοπές των Χριστουγέννων, ετοιμάσαμε ένα κεντρικό πλάνο με τις βασικές δουλειές που πρέπει να γίνουν:

1. Αερισμός του σπιτιού.

Η πρώτη και βασικότερη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι ν' αερίσουμε το σπίτι. Έτσι, ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα αφήνοντας το φρέσκο αέρα να γεμίσει το χώρο και να απομακρύνει ότι έχει συγκεντρώσει στην εσωτερική ατμόσφαιρα η κλεισούρα τόσων μηνών.  

2. Καθαρισμός του σπιτιού.

Η γενική καθαριότητα -ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα-, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη ώστε το εξοχικό σπίτι να είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε και μόνο η σκόνη που θα έχει συγκεντρωθεί μετά από τόσο καιρό απουσίας απαιτεί μία γενική ''επιχείρηση" καθαριότητας.

3. Στρώσιμο χαλιών.

Το στρώσιμο των χαλιών είναι η αμέσως επόμενη κίνησή μας αφού έχουμε ολοκληρώσει το σιγύρισμα του χώρου. Είναι δε πολύ σημαντική καθώς βοηθάει καθοριστικά στο να ζεσταθεί το σπίτι αφού αποτελεί το κύριο μέσο προστασίας από το κρύο που "ανεβαίνει" από το δάπεδο.

4. Δοκιμή θερμαντικών σωμάτων.

Είναι απολύτως απαραίτητο να δοκιμάσουμε τα μέσα που χρησιμοποιούμε για τη θέρμανση του χώρου μας, είτε πρόκειται για καλοριφέρ είτε για aircondition είτε για κάποιο άλλο μέσο ώστε να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν κανονικά. Έτσι, δε θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν θα έρθουμε για "μονιμότερη" εγκατάσταση.

5. Αγοράζουμε ξύλα για το τζάκι.

Παρότι η καλύτερη περίοδος για την αγορά καυσόξυλων δεν είναι ο Δεκέμβριος αλλά αυτό πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίτερα ( κάπου μέσα στο Σεπτέμβρη), εάν δεν το έχουμε κάνει, καλό είναι να τα προμηθευτούμε έστω και τώρα αφού προηγηθεί μία σχετική έρευνα αγοράς στους κοντινούς προμηθευτές. Πρέπει να έχουμε κατά νου δε, ότι τα καυσόξυλα δεν πωλούνται με το κιλό όπως παλιότερα αλλά με το κυβικό. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην πυκνότητα που έχουν τοποθετηθεί στην παλέτα τα ξύλα που μας πωλούνται ώστε να μην έχουμε …απώλειες!

6. Ελέγχουμε τις προμήθειες του σπιτιού σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο στα τρόφιμα και είδη ανάγκης που υπάρχουν ήδη σε  ντουλάπια και ράφια στο εξοχικό σπίτι και καταρτίζουμε μία λίστα με το τι θα χρειαστούμε επιπλέον. Έτσι θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε εγκαίρως όλα τ' απαραίτητα και δεν θα χρειαστεί να τρέχουμε την παραμονή των γιορτών μέσα στον πυρετό της όλης προετοιμασίας.

7. Καταγράφουμε τις βασικές δουλειές που πρέπει να γίνουν στον κήπο.

Στις διακοπές των Χριστουγέννων έχουμε στη διάθεσή μας το χρόνο που είναι απαραίτητος για να κάνουμε κάποιες βασικές δουλειές στον κήπο μας για την περίοδο του χειμώνα (καθαρισμός, κλάδεμα, λίπανση κ.ο.κ.). Κάνουμε λοιπόν μία καταγραφή από πριν, ώστε να έχουμε προμηθευτεί εγκαίρως όλα τα απαραίτητα για τις συγκεκριμένες εργασίες.

 

Αυτό λοιπόν είναι το πλάνο με τις βασικές δουλειές προετοιμασίας που πρέπει να κάνουμε στο εξοχικό μας για να περάσουμε εκεί κάποιες ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης την περίοδο των Χριστουγέννων, "φορτώνοντας τις μπαταρίες μας" ενόψει της νέας χρονιάς. Ιδανικός χρόνος για να γίνουν δε, είναι λίγες ημέρες πριν τις γιορτές (πιθανότατα το τελευταίο Σαββατοκύριακο) ώστε να μην χρειαστεί κάποια επιπλέον φροντίδα στο ενδιαμέσο διάστημα. 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ