Πρακτικός οδηγός για ενοικιαστές

0

 Η ενοικίαση ενός ακινήτου γα κατοικία, με βάση τα τελευταία φορολογικά μέτρα αλλά και την φοβερή οικονομική δυσπραγία που επικρατεί, τείνει να γίνει πολύ πιο συμφέρουσα αλλά και ρεαλιστική επιλογή απ' ότι η αγορά.

Το Praktikesidees.gr λοιπόν, παρουσιάζει έναν σύντομο Πρακτικό Οδηγό για τους μελλοντικούς ενοικιαστές: 

 

Α. Χρησιμοποιούμε μεσιτικό γραφείο ή όχι;

Εάν έχουμε προσωπικό διαθέσιμο χρόνο δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μας λόγος να καταφύγουμε σε μεσιτικό γραφείο και να επιβαρυνθούμε το σχετικό κόστος (που συνήθως είναι ένα μίσθωμα). Προμηθευόμαστε μια από τις εφημερίδες μικρών αγγελιών που κυκλοφορούν ή επισκεπτόμαστε τα σχετικά sites (τα περισσότερα εκ των οποίων πλέον είναι πολύ υψηλού επιπέδου), εντοπίζουμε τα ακίνητα που μας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια ξεκινάμε τις …αυτοψίες!

Β. Τοποθεσία ακινήτου:

Επισκεπτόμαστε το ακίνητο σε ώρες αιχμής ώστε να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα της κίνησης και του θορύβου που υπάρχει καθημερινά στο συγκεκριμένο σημείο. Επίσης ελέγχουμε σχολαστικά τα μέσα μεταφοράς τα οποία βρίσκονται κοντά και τα οποία θα μας διευκολύνουν στις μελλοντικές μετακινήσεις μας. Σημαντικό πλεονέκτημα φυσικά είναι η ύπαρξη σταθμού ηλεκτρικού ή μετρό σε απόσταση προσβάσιμη με τα πόδια. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει και λίγο ακριβότερο ενοίκιο καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Γ. Όροφος:

Όσο ψηλότερα τόσο ακριβότερα αλλά και τόσο καλύτερα. Όσο ψηλότερα βρίσκεται ένα διαμέρισμα τόσο περισσότερο ευάερο και ευήλιο είναι, με λιγότερα προβλήματα υγρασίας (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχετικά παλαιά κατασκευή) αλλά και πιο … ήσυχο εφόσον η πολυκατοικία βρίσκεται σε σημείο με μεγάλη κίνηση (το ύψος μειώνει το θόρυβο που φθάνει τελικά στ' αυτιά μας). Γι' αυτά τα πλεονεκτήματά του ακριβώς, θα είναι δυστυχώς μάλλον και πιο ακριβό… 

Δ. Κόστος:

Να έχουμε πάντα κατά νου, ότι όταν μιλάμε για το κόστος παραμονής σε ένα σπίτι που νοικιάζουμε δεν πρέπει να το περιορίζουμε στο ποσό του ενοικίου που θα συμφωνήσουμε.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πολλές φορές δεν τον υπολογίζουμε, είναι τα κοινόχρηστα αλλά και οι βλάβες που μπορεί να 'βγάζει' συνεχώς ένα οίκημα (υδραυλικά, φωτισμός, κλ.π.) ιδίως όταν είναι παλαιάς κατασκευής. Όσον αφορά τα κοινόχρηστα θα πρέπει με προσοχή να μελετήσουμε τι είδους θέρμανση υπάρχει (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) και επιπροσθέτως εάν υπάρχει αυτονομία ανά διαμέρισμα.  Χρήσιμο θα ήταν μάλιστα προτού 'κλείσουμε' ένα ακίνητο να ζητήσουμε να δούμε και κάποιους πρόσφατους λογαριασμούς κοινοχρήστων. Επίσης, ένα γενικός 'κανόνας' που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πολυκατοικίες με λίγα διαμερίσματα έχουν συνήθως περισσότερα κοινόχρηστα. 

Ε. Συμβόλαιο μίσθωσης:

Τέσσερα βασικά πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου:

i. Η μίσθωση κύριας κατοικίας έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί λιγότερος χρόνος (π.χ. διετία)

ii.Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός ή δύο μηνιαίων μισθωμάτων, το οποίο επιστρέφεται άτοκα στον ενοικιαστή με την αποχώρησή του από το ακίνητο, σύμφωνα με τους όρους του μισθωτηρίου. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εγγύησης – είναι καθαρά θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

iii.Δεν πρέπει να δίνονται προκαταβολές, εγγυήσεις κλπ από τον ενοικιαστή στον εκμισθωτή εάν ο πρώτος δεν βεβαιωθεί ότι ο δεύτερος είναι όντως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή έστω νόμιμος εκπρόσωπός του ιδιοκτήτη.

iv. Αν ο ενοικιαστής προσφέρει στο ιδιοκτήτη κανονικά το μίσθωμα, αλλά εκείνος αρνηθεί να το εισπράξει, για να μη θεωρηθεί ο πρώτος δύστροπος, έχει το δικαίωμα να καταθέσει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο όνομά του, και να του κοινοποιήσει με δικαστικό επιμελητή το γραμμάτιο παρακαταθήκης.

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ