Πρακτικά Tips καθαριότητας για το εξοχικό το καλοκαίρι

0

Το εξοχικό σπίτι έχει την τιμητική του την περίοδο του καλοκαιριού καθώς είναι η πρώτη επιλογή της οικογένειας όχι μόνο για τις βασικές της διακοπές αλλά ακόμη περισσότερο για τα Σαββατοκύριακα όπου όλοι έχουμε πάντα έντονη τη διάθεση να ξεφύγουμε από τη ζέστη και το τσιμέντο της πόλης.

Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από Πρακτικά Tips καθαριότητας και Υγιεινής για το Εξοχικό Σπίτι που το καλοκαίρι συχνά γίνεται η κύρια κατοικία μας: 

► Σωστός αερισμός του χώρου.

Πρέπει να είναι από τις βασικές μας μέριμνες – ιδιαίτερα μάλιστα λόγω του γεγονότος ότι το σπίτι μένει κλειστό την περίοδο του χειμώνα. Ο χώρος λοιπόν πρέπει ν' αεριστεί σωστά κι επαρκώς την πρώτη φορά και φυσικά να συνεχίσει ν' αερίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

► Καθαρισμός της κουζίνας.

Η καθαριότητα στο χώρο της κουζίνας είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η αμέλεια μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη και μεταφορά βακτηρίων αλλά και άλλα φαινόμενα όπως την …μαζική εμφάνιση μυρμηγκιών που την καλακαιρινή, ειδικά, περίοδο έχουν την τιμητική τους.

Καθαρίζουμε λοιπόν κι απολυμαίνουμε προσεκτικά τον πάγκο, τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας, φυσικά τον εσωτερικό χώρο του ψυγείου ενώ δεν ξεχνάμε και το δάπεδο το οποίο και χρειάζεται ένα πολύ προσεκτικό καθάρισμα καθώς η συγκέντρωση υπολειμάτων από τροφές μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των φαινομένων που προαναφέρθηκαν.

► Καθαριότητα στα μπαλκόνια, τις πυλωτές, τις αυλές.

Η συστηματική καθαριότητα των μπαλκονιών και της αυλής αποτελεί …αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στο εξοχικό. Έτσι, όχι μόνο την πρώτη φορά που θ' ανοίξουμε το σπίτι, αλλά κι εφεξής, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τα πλένουμε με άφθονο νερό και πιθανόν χλωρίνη (εδώ ρωτάμε τα εξειδικευμένα καταστήματα ώστε να προμηθευτούμε το πλέον κατάλληλο υλικό).

Επίσης, στην καθαριότητα των εξωτερικών χώρων του εξοχικού σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει ένα καλό πλυστικό μηχάνημα το οποίο:

– καθαρίζει αποτελεσματικότερα λόγω της πίεσης με την οποία μπορεί να ρίξει το νερό,

– κάνει παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση στην ποσότητα νερού που θα χρειαστούμε κι άρα, στην τσέπη μας.

Εάν η προμήθεια ενός καλού πλυστικού μηχανήματος δεν είναι εφικτή, μία δεύτερη αποτελεσματική λύση είναι να συνδέσουμε την άκρη του λάστιχού μας μ' ένα πιστόλι εκτόξευσης νερού το οποίο κοστίζει ελάχιστα και μπορεί να μας βοηθήσει στον καθαρισμό καθώς ενισχύει σημαντικά την πίεση του νερού που ρίχνουμε στους χώρους μας.

► Καθαρισμός της αποθήκης.

Λένε πως η αποθήκη ενός εξοχικού αποτελεί την "καρδιά'' του και δεν έχουν άδικο. Χρειάζεται λοιπόν έναν πρώτο προσεκτικό καθαρισμό κι απολύμανση τόσο στο χώρο του δαπέδου όσο και στα ντουλάπια και ράφια, ενώ παράλληλα πρέπει να βγάλουμε έξω και να καθαρίσουμε εργαλεία, μηχανήματα και σκεύη που έχουμε αποθηκεύσει εκεί.

Κι επειδή ο χώρος της αποθήκης θ' …ανοιγοκλείνει συχνά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα 2 πράγματα:

– η καθαριότητα σε αυτόν να είναι τακτική,  και,

– τα μηχανήματα κι εργαλεία να βγαίνουν καθαρά από αυτόν και να επιστρέφονται καθαρά σε αυτόν (κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ προσεκτικά αμέσως μετά τη χρήση τους).

► Καθαρισμός του κήπου.

Τέλος, εκτός από τους χώρους του σπιτιού -εξωτερικούς κι εσωτερικούς- πολύ σημαντικός είναι κι ο τακτικός καθαρισμός του κήπου μας. Έτσι, καταρχήν αφαιρούμε όλη την αγριάδα που έχει αναπτυχθεί την περίοδο του χειμώνα καθώς η παρουσία της  ευννοεί τη συγκέντρωση φιδιών και ζωυφίων αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά όταν παίζουν εκεί. Επίσης, φροντίζουμε να καθαρίζουμε τακτικά το χώρο του κήπου από τα σκουπίδια που μπορεί να βρίσκονται εκεί και κυρίως τα υπολείματα τροφών τα οποία και προσελκύουν μυρμήγκια, ποντίκια και λοιπούς σχετικούς, "απρόσκλητους" επισκέπτες.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ